За първите пет месеца от годината 7,5% от строителните компании,

...
За първите пет месеца от годината 7,5% от строителните компании,
Коментари Харесай

КРИЗА: 483 строителни фирми умряха

За първите пет месеца от годината 7,5% от строителните компании, вписани в професионалния указател на строителите, са прекратили активността си, демонстрира оповестеният на уеб страницата на Камарата на строителите в България (КСБ) доклад за активността на бранша.

483 компании са заличени от регистъра, който им разрешава да работят законно и да строят по-големи обекти от плевни или да вършат домашни поправки, за които не е нужен план.

Според прогнозите на ръководителя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев през идващите 2-3 месеца ще отпаднат от регистъра още 500-600 компании. Така действително фирмите в бранша ще намалеят с сред 15 и 17 на 100.

Причина за банкрутите на компании и преустановяване на активността им е неразплащането с фирмите за осъществената от тях активност и всеобщият отвод да се разпореждат нови поръчки от страна на страната и общините поради липса на финансиране през последната към този момент над година.

Първите пострадали бяха дребните компании, които нямат запаси и буфер да се оправят с сходна рецесия, само че все още междинните и огромни компании също са изправени пред колапс, още повече че банките отхвърлят да им дават заеми с гаранции осъществяване по държавни контракти, защото за финансовите институции страната към този момент не е сигурен длъжник, разясниха за “Труд” строителни специалисти.

По предварителни данни на КСБ, направени въз основа на данните на Националния статистически институт, създадената продукция в бранш строителство за първото тримесечие на 2022 година понижава на годишна база с 14,1 на 100 и е на обща стойност 2,68 милиарда лева Тенденцията на спад за първи път бе маркирана в последния годишен отчет за 2021 година на КСБ, като за миналата година той бе фрапантен - 30 на 100.

Данните са пагубни и демонстрират, че един до неотдавна сполучлив бранш е на път да бъде премахнат като водещ бранш за българската стопанска система, разясниха за “Труд” обезпокоени представители на бранша, поискали анонимност.

За първото тримесечие на годишна база спадът на продукцията в инженерното строителство отбелязва 16,4 на 100 спад, а в сградното строителство понижението е 12,4 на 100. Запазва се и наклонността, зародила през 2021 година, фирмите да не могат да отделят средства за придобиване на дълготрайни материални активи.

Темпът за бранш строителство през първото тримесечие на годината е негативен и е в размер на - 44,7 на 100. За цялата 2021 година спадът в придобиване на материални активи от страна на строителните компании е 21,2 на 100.

В същото време разноските на работодателите за труд не престават да порастват. През първото тримесечие на 2022 година те се усилват с 6,6 на 100 на годишна база и възлизат на 492,5 млн. лева

Разходите на компаниите за труд за един отработен час от наетите по трудово правно отношение за първото тримесечие на 2022 година са приблизително 10,53 лева, при 9,63 лева за същия интервал на 2021 година, което демонстрира, че се усилват с 9,3%, написа в доклада на КСБ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР