За първите пет месеца на годината България стана три пъти

...
За първите пет месеца на годината България стана три пъти
Коментари Харесай

Как за 5 м. станахме 3 пъти по-зависими от Русия

За първите пет месеца на годината България стана три пъти по подвластна стопански от Русия, съпоставено с година по-рано
Диверсификацията на доставките докара до приключване на над 3 милиарда лева повече към Руската федерация.

През миналата седмица Българска народна банка разгласява новата си икономическа прогноза, от която стана ясно, че Брутният вътрешен продукт ще нарасне с по-малко от 2%. Стана ясно също, че приносът на чистия експорт към Брутният вътрешен продукт се утежнява и че ще имаме растеж на негативното салдо по настоящата сметка на платежния баланс, което от своя страна значи приключване на финансов запас от българската стопанска система.
На къде в действителност изтичат парите от българската стопанска система сега?
На 13.07.2022 година Национален статистически институт разгласява данните за стокообмена на страната за интервала януари-април 2022 година, както и данните за стокообмена със страни, отвън Европейски Съюз (трети страни), за интервала януари-май 2022, съпоставени със същия интервал на миналата година.
Национален статистически институт ни сподели следното:
• Общо износът за първите четири месеца на годината е повишен в номинално изражение с 33.6%, до момента в който вносът нараства с 40.5%. Така комерсиалното салдо се утежнява с близо 2 милиарда лева, съпоставено с година по-рано. Това от своя страна удостоверява утежняването на външното показване на страната и приносът на чистия експорт към създавания Брутният вътрешен продукт.
• В същото време, още веднъж по данни на Национален статистически институт, за интервала януари-април 2022 година негативното комерсиално салдо с Русия е достигнало 3.74 милиарда лева при 1.27 милиарда лева година по-рано. Влошаването на комерсиалното салдо с Руската федерация е в размер на над 2.46 милиарда лева, което е повече от утежняването на целия баланс по стокообмена на България. Вносът на страната ни от Руската федерация е повишен с 160.8%, което дружно с данните за комерсиалното салдо ясно сочат на къде изтичат капитали от България.
• Още по-ясни и отчетливи са данните на Национален статистически институт за интервала януари-май 2022 година във връзка с търговията на България с трети страни. Отрицателното комерсиално салдо на страната ни с Руската федерация е достигнало 4,67 милиарда лева при 1,62 милиарда лева за същия интервал на миналата година. Влошаването е съвсем 3 пъти, а растежът на вноса от Русия е 158%.
Изводите са:
• За интервала януари-май 2022 година България стана 3 пъти по-зависима стопански от Руската федерация по линия на стокообмена си?
• Какво се случи с диверсификацията на доставките в границите на интернационалната ни търговия, че вносът от Русия пораства с по 160%?
• Това е ли е евроатлантическата ориентировка на българската стопанска система?
• Защо над 3 милиарда лева повече са изтекли от България към Руската федерация за първите пет месеца на годината, по отношение на същия интервал на миналата?
• Работи ли България на ишлеме в интерес на непознати стопански системи?

Лъчезар Борисов, някогашен министър на стопанската система, коментар във фейсбук
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР