За първите девет месеца на 2017 година износът на стоки

...
За първите девет месеца на 2017 година износът на стоки
Коментари Харесай

14% ръст на износа на стоки за деветмесечието на 2017-та


За първите девет месеца на 2017 година износът на артикули от България е отбелязал растеж от 14% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и възлиза на 19,6 милиарда евро, съгласно данни от Евростат. По този индикатор се нареждаме в първата петица на страните от Европейски Съюз. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на кръгла маса „ Идва ли времето на нов протекционизъм?”, проведена от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Темата на полемиката бяха новите протекционистични трендове в света и какви ще бъдат последствията от тях върху българската външна търговия.

Зам.-министър Борисов уточни, че по данните на Евростат за интервала януари – септември 2017 година износът на български артикули за страни от Европейския Съюз се е нараснал с 11%, а за трети страни с над 20%. По думите му Министерството на стопанската система ще продължи да подкрепя експорта, защото износът на артикули се е утвърдил като един от главните източници на напредък в българската стопанска система. Зам.-министър Борисов посочи, че интернационалната търговия има значителен принос за икономическия напредък и основаването на работни места и заради това въпросите, свързани с комерсиалната политика на Европейски Съюз ще са приоритет за страната ни по време на Българското председателство.

Борисов добави, че одобряването на многостранната комерсиална система и укрепването на доверието в Световната комерсиална организация (СТО), също са сложени на водещо място в нашия дневен ред. Българското председателство ще продължи да преследва резултати по настоящите двустранни търговски договаряния, изключително във връзка с договарянията с Япония, на основата на постигнатото по време на Естонското председателство, както и по повод договарянията с Меркосур и Мексико, при които ще бъдат положени старания за осъществяване на ползотворни полемики в Съвета на Европейски Съюз за привършване на договарянията. „ Ще имаме за цел и приемане на преговорните насоки и стартирането на договарянията с Австралия, Нова Зеландия и Чили “, сподели още зам.-министърът.

Лъчезар Борисов посочи като провокации пред световната стопанска система дигитализацията, преместването на компании и бизнес от Запад на Изток, както и военните спорове.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР