За първите 9 месеца на годината банковата система в България

...
За първите 9 месеца на годината банковата система в България
Коментари Харесай

Банките с рекордна печалба от над 80%

За първите 9 месеца на годината банковата система в България регистрира рекордна облага от 2,7 милиарда лева Това е с 80,5% повече от регистрираната облага за същия интервал на м.г., заяви Българска народна банка.
Впечатляващата облага на банките в България т.г. се дължи главно на огромния растеж на приходите от лихви по раздадените заеми. Въпреки че българските банки към момента държат едни от най-ниските лихви по новоотпусканите ипотечни заеми, доста от тях гладко и последователно започнаха да усилват лихвите по настоящите контракти за заеми - и жилищни, и потребителски. Този развой стартира още през есента на м.г., като първи усетиха новия тренд компаниите и хората със заеми в евро. След това застигна заемите, при които базовата рента зависи от индеска EURIBOR, а по-късно обхвана всички кредитодържатели.
От началото на 2023 година съвсем всеки със заем към банка е получил най-малко един път известие, че месечната му вноска се покачва с няколко лв. поради смяна в лихвата. На фона на кредитния взрив през последните години, този лек, и даже нищожен, растеж на лихвите носи големи облаги за банките.
В същото време всеобщо банките у нас не престават да държат без олихвяване спестяванията на клиентите си - развой, който продължава към този момент три години. Само няколко дребни банки започнаха т.г. да покачват лихвите на новосключени и възобновени депозити. Нивата им обаче са по-скоро алегорични и не надвишават 1% за парите на влог за една година.
Така за деветте месеца на 2023 година банките у нас са осъществили чист лихвен приход от 3,6 милиарда лева, който е с 1,3 милиарда лева по-висок от регистрирания за същия интервал на м.г.
Наред с лихвите, банките не престават да натрупат доходи от такси и комисиони. За деветте месеца на годината те регистрират 1,110 милиарда лева чист приход от такси и комисиони. Това е с към 100 млн. лева повече от м.г.
Добрите финансови индикатори на банковата система се дължат и на по-малко направени разноски за амортизация на възможни неприятни заеми. Към 30 септември тези запаси са 264 млн. лева при 352 млн. лева година по-рано.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР