За първи път за последните три десетилетия всички диагностично-консултативни центрове

...
За първи път за последните три десетилетия всички диагностично-консултативни центрове
Коментари Харесай

За първи път от 30 г.: Всички ДКЦ във Варна отчитат печалба за 2021 г.

За първи път за последните три десетилетия всички диагностично-консултативни центрове във Варна са на облага. Това стана ясно на днешното съвещание на ПК „ Собственост и стопанство “ към Общинския съвет, на което бяха прегледани и признати финансовите доклади на лечебните заведения за 2021 година, осведоми Фокус. Добрите резултати се дължат главно на спомагателното финансиране, обезпечено от Здравната каса и Община Варна за откритите в ДКЦ-тата COVID-зони и имунизационни пунктове.

На облага е даже ДКЦ „ Св. Иван Рилски “ в кв. „ Аспарухово “, което се случва за първи път в историята на лечебното заведение. Другото общинско лечебно заведение с доста добър финансов резултат по отношение на миналата година е ДКЦ „ Св. Клементина “.

Устойчивост в развиването си демонстрират ДКЦ III, ДКЦ IV, ДКЦ  V, Медицинският център за рехабилитация и спортна медицина – Варна. ДКЦ „ Чайка “ е с два пъти по-висока облага по отношение на 2020 година Успешна във финансово отношение е била годината и за Дентален център I Варна.

За разлика диагностично-консултативните центрове, общинските лечебни заведения във Варна регистрират негативни резултати. Спирането на плановия банкет и плановите интервенции за дълги интервали поради пандемията е една от аргументите Специализираната болница по акушерство и гинекология „ Проф. доктор Димитър Стаматов “ да е на минус. Болницата за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко Марков – Варна, която обичайно е измежду най-успешните във финансово отношение лечебни заведения, през 2021 година е на загуба поради разкриването на COVID-отделение

И двете лечебни заведения обаче са съумели да компенсират загубите през първото шестмесечие на годината и към този момент са на облага, увериха техните шефове. Тежко остава ситуацията единствено на Специализираната болница за интензивно лекуване по пневмо-фтизиатрични болести – Варна. То е и единственото лечебното заведение с просрочени отговорности.

Всички лечебни заведения като се изключи някогашния Тубдиспансер регистрират растеж на приходите за 2021 година, а огромна част от тях – и нарастване на пациентите. Въпреки несигурната конюнктура ДКЦ-тата и лечебните заведения са траяли вложенията главно със лични средства в инсталация и възстановяване на материалната база.

Същевременно има и растеж на разноските. Основната част от тях са за заплати и осигурителни вноски върху тях, които също са увеличени по отношение на миналата година.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР