За първи път във Варна ще бъдат показани реликви в

...
За първи път във Варна ще бъдат показани реликви в
Коментари Харесай

За първи път във Варна показват реликви в чест на провъзгласяването на Батенберг за княз на България

За първи път във Варна ще бъдат показани реликви в чест на провъзгласяването на Александър Батенберг за български държател, оповестяват от Регионалния исторически музей.

Три забележителни подноса, които младият княз получава като подарък от жителите на Русе, Ловеч и Берковица, ще бъдат част от изложбата „ Александър I: по Божията благосклонност и Народна воля Княз на България “ .

Експозицията, включваща и фотографии на фамилията на Батенберг и близкото му обграждане от времето на неговото ръководство, ще бъде открита от 17.00 ч. на 29 февруари (четвъртък) в Музея на Възраждането (ул. „ Д-р Л. Заменхоф “ № 21) в морската столица.

Изложбата, с която ще бъдат маркирани 145 година от оповестяването на Александър Батенберг за княз на България, е част от програмата на Музея на Възраждането във връзка националния празник на страната ни – 3 март.

Трите подноса с майсторски направена декорация и посвещение са дарени в чест на провъзгласяването на първия български монарх след Освобождението. В продължение на десетилетия скъпите предмети, запечатали емблематичен миг от историята ни, са считани за изгубени. През януари 2019 година са оповестени от аукционна къща във Виена за продажба на търг. Откупени са от българската страна и са предадени на Националния исторически музей в София, където стават част от непрекъснатата експозиция.

Александър Йозеф декор Батенберг е роден във Верона на 5 април 1857 година в фамилията на принц Александър декор Хесен-Дармщат и Юлия Хауке, графиня декор Батенберг. Участник е в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 година На 17 април 1879 година е определен за княз на България. В началото на юни е направена „ Програма за посрещането на Негова светлост българский княз Александър І в Княжеството “, оповестена във вестник „ Витоша “ от 6 юни 1879 година

В нея по дни и часове е разказано по какъв начин ще стане посрещането във Варна, Русчук (Русе), Търново и София. На 24 юни 1879 година Александър идва в морския град с парахода „ Константин “, посрещнат блестящо от локалното население и публични лица. Облечен в български мундир, „ със своята тържествующа младост, с наивните си любопитни очи, с положителната си усмивка, той въплъщаваше същински зората на България. Всичко се видя царствено у него: осанката, погледът, придвижванията “.

Във Варна е издигната тържествена арка с надпис „ Дерзай, Княже! Народът е с тебе “. Пътуването от Варна до София става „ измежду всеобщи ликувания и неописуемо удивление “. Навсякъде князът получава многочислени дарове, които той приема и отбелязва, че ще ги съобщи в Народния музей, който скоро ще бъде основан. Именно в първите месеци на своето ръководство князът получава и трите подноса, подарени му от жителите на Русе, Ловеч и Берковица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР