За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен

...
За първи път във Франция бивш президент ще бъде изправен
Коментари Харесай

Никола Саркози отива на съд за корупция през октомври

За първи път във Франция някогашен президент ще бъде изправен пред съда за корупция, като делото против Никола Саркози за спекулация, разкрита посредством телефонно подслушване, ще стартира на 5 октомври, постанови през вчерашния ден съд в Париж, съобщи " Франс прес ".

Делото за корупция и корист със служебно състояние ще се състои от 5 до 22 октомври.

Саркози, който беше президент на Франция от 2007 до 2012 година, е обвинен, че при започване на 2014 година се е опитал да получи с посредничеството на своя юрист Тиери Ерзог засягаща го секретна информация от някогашния върховен магистрат от Касационния съд Жилбер Азибер в подмяна на помощ за приемане на пост в Монако, отбелязва Агенция Франс Прес.

Това дело против френски президент за корупция е невиждано, въпреки че през 2011 година предшественикът на Саркози Жак Ширак беше наказан за заграбване на държавни средства и корист с доверие при дело за фиктивни назначения в кметството на Париж през 90-те години на предишния век, до момента в който беше кмет на френската столица.

През юни м.г. Касационният съд отхвърли последните обжалвания на Саркози, Ерзог и Азибер, които се опитваха да избегнат правосъден развой.

В идващите месеци Саркози ще бъде съден и за нелегално финансиране на предизборната му акция през 2012 година Датите за това дело още не са известни. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР