За първи път в терапията на деца с интелектуални затруднения

...
За първи път в терапията на деца с интелектуални затруднения
Коментари Харесай

Кончето Борис помага на деца с интелектуални затруднения в Пазарджик

За първи път в лечението на деца с интелектуални усложнения от Пазарджик се употребява хипотерапия. Това е ефикасна лечебна физкултура, при която главно средство е общуването с конете и ездата.

Момичетата и момчетата посещават Дневния център за деца и младежи „ Вяра, вяра и обич “, където дружно със своите родители получават съответна на потребностите си поддръжка. За първи път обаче в лечението им са включени занимания с коня Борис или така наречен хипотерапия.

Конят е на 4 години и е квалифициран за работа с деца. Негов лидер е Диана Николова.

Плюс това, че те са на кон, споделят с животното, телесната температура на коня е по-висока с градус, градус и половина и това, този контакт, който е на децата с животното им работи позитивно, споделя Диана.

Идеята за съдействието поражда, когато Диана, която е преподавател по изобразително изкуство, посещава всеки ден център „ Вяра, вяра и обич “, до момента в който приготвя илюстрациите към книгата на Илия Михайлов „ Доизмислено благополучие “, която се продаде с благотворителна цел в поддръжка на Центъра. Така експертите от общественото заведение, дружно с нея, създават стратегия за ресоциализация на децата след двете години на пандемия, която се разраства в цялостен план.

Като по този метод да се преодолеят насъбраната тревога при децата, възстановяване на обществените и прочувствени контакти и общуването като цяло, споделя Гергана Васева, шеф на Центъра.

За децата часовете измежду природата и общуването с конете носи доста благополучие и малко боязън.

Проектът ще продължи 6 месеца. Като с изключение на общуването с Борис, те имат и часове по градинарство и артателие, както и групи за взаимопомощ за родителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР