За първи път в своята дългогодишна история, супер-фестивалът на световното

...
За първи път в своята дългогодишна история, супер-фестивалът на световното
Коментари Харесай

Берлинале’21 тръгва онлайн и с усмивка - slava.bg



За първи път в своята дългогодишна история, супер-фестивалът на международното кино Берлинале се принуди да се откаже от нормалния си месец февруари и реши да започва на 1-ви март. Звезди, фотографии, червен килим и конференции не се плануват по време на онлайн маратона, който ще продължи пет дни. Шефовете на фестивала Карло Шатриан и Мариете Рисенбеек, които предходната година имаха шанс с пълноценнно юбилейно 70-то издание и даже се хвалиха с новости в селекциите и критериите за избор на филми, в този момент са лишени от такава опция. В центъра на пандемията от ковид те обявиха, че 71-вото Берлинале ще тръгне онлайн през март, а за наслада на публиката ще се върне в Берлин за още десетина дни през юни. Ето по какъв начин, непредпазливо, и Берлинале се озова в групата на филмовите мега събития, които или трябваше да бъдат анулирани (Кан) или пък трябваше да наложат на публиката и гостите си драконовски ограничения за здравна сигурност (Венеция).
Стъписани и в някаква степен сюрпризирани болшинството от огромните кино събития фаворизираха най-много онлайн изданията на филмовите пазари, а състезанията или елементи от тях посочваха най-вече в летни кинотеатри и основно пред домашна аудитория. В тазгодишния си мартенски старт обаче, известният със своя либерализъм Берлинале вкара самоуверен ход, неизползуван до този миг в подобен формат. Фестивалът сервира огромен подарък на зажаднялата за същински кино министър председатели интернационална преса. На процедура той „ отвари “ всичките си спортни стратегии за избрани нейни представители, без значение от точката на света, в която се намират. Спазвайки строги правила за конфиденциалност, избрани публицисти и критици, въпреки и онлайн, ще имат опцията да се срещат с най-новите творби на международното кино.
Друго забавно решение на тандема Шатриан / Рисенбеек е обвързвано със състава на интернационалното жури на формалния конкурс. Този път то не сплотява персони с разнообразни специалности, а единствено режисьори и то такива, печелили „ Златна мечка “. Така, на 5 март премиите ще бъдат обявени от три дами от Източна Европа, а точно унгарката Илдико Енеди, румънката Адина Пинтилие и
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР