За първи път в света японски учени успяха да разработят

...
За първи път в света японски учени успяха да разработят
Коментари Харесай

Японски учени разработиха технология, позволяваща на изкуствен интелект да пресъздава изображения въз основа на сигнали от човешкия мозък

За първи път в света японски учени съумяха да разработят технология, която разрешава на изкуствен интелект (ИИ) да пресъздава изображения, обработвайки сигнали от човешкия мозък, заяви Киодо.

По време на опита проучвателен екип от Националния институт за квантови науки и технологии е записвал мозъчни сигнали на хора, гледащи изображения на обекти и пейзажи. На участниците в опита са били показани към 1200 разнообразни изображения. Мозъчната интензивност е била оценена благодарение на ядрено-магнитен резонанс.

Същите изображения са били качени в базата данни на ИИ, който е имал за задача да се научи да ги свързва с мозъчните сигнали.

Предишни изследвания към този момент демонстрираха, че изображенията, следени от хора, могат да бъдат възпроизведени въз основата на мозъчните сигнали благодарение на ядрено-магнитен резонанс. По този метод обаче се възпроизвеждат единствено стеснен кръг изображения. Сега японски учени са създали стратегия, която преобразува мозъчните сигнали в числови стойности, въз основа на които подготвеният изкуствен интелект пресъздава изображенията.

Най-близо до действителността е било пресъздадено изображение на леопард с ясно обрисувани уста, уши и багра на козината.

Според учените тази технология може да се употребява при създаване на информационни устройства и би спомогнала за проучване на човешките халюцинации и сънища.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР