За първи път в света служители на Лабораторията за ядрени

...
За първи път в света служители на Лабораторията за ядрени
Коментари Харесай

Физици в Русия синтезираха най-лекия изотоп на нобелия за първи път в света

За първи път в света чиновници на Лабораторията за нуклеарни реакции на Обединения институт за нуклеарни проучвания в Дубна синтезираха най-лекия или " неутроннодефицитен " изотоп на метала нобелий - 249No, съобщи ТАСС.

Нобелият е един от най-тежките метали (актиноиди), който е под номер 102 в периодическата таблица. Той не съществува в природата и за първи път е получен изкуствено в ускорителя в Дубна в средата на 60-те години на предишния век. Най-дългоживеещото ядро ​​на атома на нобелия има 259 протона и неутрона, полуживотът му е към час. Въпросният изотоп има 10 неутрона по-малко и живее единствено 44 милисекунди.

„ Група учени от Дубна през интервала от 2019 до 2021 година изследваха свойствата на радиоактивния разпад на неутроннодефицитни ядра на нобелий и ръдърфордий. Въз основа на резултатите от опитите беше открит нов, най-неутроннодефицитен изотоп 249No “, отбелязва пресслужбата на института, написа Българска телеграфна агенция. Александър Свирихин, шеф на бранш № 2 на лабораторията към института в Дубна, сподели: „ Регистрирахме 220 събития с произвеждане на 249No. Това даде опция да се откри схемата на разпада му на към този момент известни на физиците ядра. Фермий-245, в който се разпада, беше едва изследван, само че ние открихме, че той е кадърен да се разпада освен в калифорний-241, както се смяташе преди, само че също и в айнщайний-245. “

Тези проучвания, съгласно Свирихин, са изключително значими за разбирането какво може да бъде минималното и оптималното съответствие на неутрони и протони в ядрото на атома и какъв е най-малкият брой неутрони, който разрешава на ядрото да остане устойчиво.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР