За първи път в новата история на Драматично-куклен театър Иван

...
За първи път в новата история на Драматично-куклен театър Иван
Коментари Харесай

Зрелищен и провокативен „ТАРТЮФ“ с две премиери на сцената на Плевенския театър

За първи път в новата история на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “, Плевен се слага емблематичната пиеса „ Тартюф “ на Жан-Батист Поклен Молиер. С премиерните дати на 14 и 20 декември новото заглавие на Плевенския спектакъл ще съобщи мощно и зрелищно наличието си на националната театрална карта.

Зад огромния план стои към този момент потвърдилият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов – Фичо, подкрепени от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев и превода и театрален вид на Димитър Кабаков.

Кой е Тартюф? Измамник ли е, познатият от учебниците двуличник лакомник, роден преди 350 години, или наш съвременник? Наше отражение ли е, или е неизбежният компаньон на индивида?

„ Тартюф “ на Крис Шарков е една непредвидена и провокативна режисьорска версия на пиесата, поради която в миналото Молиер е заставен три пъти да я пренапише, с цел да бъде позволена на сцена. Под натиска на афектираното духовенство Молиер прекатурва облика на Тартюф от лъже-духовник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в всемирски сериен лъжец, осъден вълшебен на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата евентуално са и в основата на хилядите тълкувания и до през днешния ден на „ Тартюф “.

Разделете се с познатите клишета, те никого не изненадват! Наричана „ най-мрачната комедия “, за над три века живописен живот, „ Тартюф “ постоянно е била обект на стотици тълкования. От комедия на нравите, през политическата ирония и разтърсващата фамилна драма, всяка ера слага своите огромни въпроси върху нея.

В режисьорския прочит на „ Тартюф “ на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария Завет и „ Теорема “ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът стартира с историята на Иона от Стария Завет, който заобикаляйки от поръчението да проповядва, е обхванат от кит и живее в него три дни и три нощи. И ето, че Иона/Тартюф е изхвърлен на брега и признат в дома на Оргон. Какво следва?

Мистериозен посетител заживява в дома на заможно буржоазно семейство и скоро това прекатурва живота на всички жители на дома. Дали през влюбване, или посредством отказване - всички те са захласнати от Тартюф. Но двуличник ли е Тартюф, познатият лъжец ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?

„ Тартюф “ е текст, който като че ли е излязъл отвън създателя си – споделя режисьорът Крис Шарков. Това не е просто моралите, фарс за лъжец, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф от който имаме потребност, тъй като той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са излъгани. Той ли ги трансформира, или те него? “

Тартюф пада като камък в блатото на потиснатите стремежи на семейство Оргон. Това довежда до океан от пристрастености, подозрения и непредвидена свирепост. Единственият вероятен край е жертвоприношението!

Тази разтърсваща версия на Крис Шарков театрално се осъществя посредством зрелищната образна среда на сценографа Никола Тороманов – Фичо, която със своя креативен размах ще изненада българската аудитория.

„ Тартюф “ е петият сценичен план на тандема Крис Шарков и Никола Тороманов – Фичо. През 2019 година „ Дивата патица “ от Х. Ибсен, Народен спектакъл, получава премия ИКАР за сценография и две номинация за най-хубава постановка и за водеща женска роля (Ани Пападопулу). През 2019 година още веднъж са дружно в спектакъла „ Сцени от един фамилен живот “ от Ингмар Берман, Малък градски театър-София. През 2022 година основават спектаклите „ Лулу “ от Франк Ведекинд – Театър „ София “ и „ Частици жена “ от Ката Вебер – Народен спектакъл „ Иван Вазов “ с премия АСКЕЕР 2023 година за най-хубава поддържаща роля на Мария Каварджикова и две номинации за най-хубав театър и най-хубава постановка.

През 2023 година спектакълът на режисьора Крис Шарков „ Непоносимо дълги обятия “ от Иван Вирипаев, „ Топлоцентрала “,София, получава две номинации АСКЕЕР 2023 за най-хубав режисьор и за най-хубава поддържаща роля (Мартин Димитров).

„ Тартюф “ е вторият театър на режисьора Крис Шарков на сцената на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “. През 2014г. слага „ Народен зложелател “ от Х. Ибсен. Завършил през 2009 година театрална постановка в класа на проф. Красимир Спасов, в годините Крис Шарков е поставял както на самостоятелната сцена, по този начин и в държавните театри на Плевен, Пловдив, Варна, Ловеч и други Днес той е един от най-номинираните и награждавани режисьори, потвърдил се като създател с истинския си и изчерпателен почерк.

В ролята на Тартюф е Антъни Пенев. Участват: Адриан Филипов - Оргон; Боряна Маноилова - посетител - в ролята на Елмира; Валентин Василев - Валер; Делян Илиев - Клеант; Мариан Дулчев - Дамис; Надя Дердерян - Дорина; Теона Димова - Мариана

Плакат – Николай Димитров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР