За първи път в мащабен научен проект ще се изследва

...
За първи път в мащабен научен проект ще се изследва
Коментари Харесай

Търсят се 6500 доброволци да дадат кръв, за да изследват генома на българина

За първи път в огромен теоретичен план ще се изследва геномът на актуалните българи. Изследването се прави от Медицинските университети в София и Пловдив. За задачата ще се съберат данни на 6500 пълнолетни българи от всички съществени етноси и географски региони на страната. Ръководител на плана " Геномът на България " е проф. Радка Кънева.

„ Това, което желаеме да създадем с този план, е да съберем и да изследваме цялостния геном. Това значи ДНК в неговата целокупност, да прочетем цялата молекула. Това не е правено до момента, тъй като нямаше софтуерни благоприятни условия. Разчитайки нашия геном, ние можем да открием всички вариации в гените, които кодират белтъци, и в случай че нещо не е наред с тези гени, се появяват другите наследствени болести. Можем да открием и аргументите за наследствените болести на българите “, съобщи в предаването „ Тази неделя “ по БТВ проф. Радка Кънева.

Тя изясни, че за всеки народ има характерни вариации в генома, които са унаследявани в поколенията. „ Част от наследствените болести са редки, само че разновидностите, които ги предизвикват са толкоз тежки, че е задоволително да има вид, наследствен от родителите, с цел да се развие болестта “, добави проф. Кънева.

По думите ѝ множеството от заболяванията са свързани с голям брой генетични разновидности, които способстват, въпреки и малко, за болестта. „ Това са тези постоянно значими болести, от които българинът страда – сърдечно-съдови, диабет, рак. За да можем да лекуваме тези заболявания, ние първо би трябвало да знаем кои са рисковите генетични разновидности и рисковите фактори на средата. Гените са значими, само че с цел да се изявят, е значимо и какъв е методът на живот, хранене, факторите на околната среда “, сподели тя.

 

„ Медицината на бъдещето е геномната медицина. Ако ние познаваме по-добре себе си и познаваме генетичните вариации, ние можем да вземем осведомен избор за своя метод на живот и да предотвратим някои от тези болести. Българинът се сеща да отиде на доктор, когато болестта е в доста напреднал стадии и даже най-съвременната медицина не може да помогне “, акцентира проф. Кънева.

Всеки българин, който желае, може да се включи в плана " Геномът на България ". Търсим хора, които не са свързани между тях с директна роднинска връзка, сподели тя.

Инфрмацията за плана може да се откри на уеб страницата на двата медицински универститета и на нашия център по молекулярна медицина, разгласи проф. Радка Кънева. Там има и един клиничен въпросник, който се попълня онлайн, би трябвало да се посочат и болесттите в фамилията, разясни тя.

Съвсем първоначално сме на набирането на дороволци, няма да стане бързо. Имаме финансиране от МОН на пилотния план за 1000 генома. С включването ни в европейски порект се надяваме на опция да изследваме и по-гоямата извадка и след 3 до 5 години да имаме този генетичен профил на българина.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР