Анализ: Боевете в Порт Судан отразяват напрежението между племената и армията

...
За първи път в конфликта в Судан в понеделник избухнаха
Коментари Харесай

За първи път в конфликта в Судан в понеделник избухнаха боеве в Порт Судан между племенна милиция и суданската армия и според анализаторите това отразява нарастващото напрежение между източните племена и армията.

Милицията твърди, че проверява няколко превозни средства на контролно-пропускателен пункт, за да се увери, че принадлежат на армията, а не на паравоенните сили за бърза поддръжка, които наскоро заплашиха да атакуват града.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Въоръжените сили на Судан не успяват да защитят цивилни по време на въздушни нападения: АктивистиЖертвите на Дарфур очакват справедливост в ICC, докато войната в Судан бушуваСуданската армия убива най-малко 40 хора в атака с дрон срещу ХартумПратеникът на ООН в Судан се оттегля, след като е обявен за нежелан от правителствотокрай на списъка

Гражданската война в Судан до голяма степен пощади изтока, но някои племена се опасяват, че доминиращото присъствие на армията заплашва племенната собственост върху земя, което може да изостри местните спорове.

Няма съобщения за жертви и не е ясно какво е предизвикало боевете в пристанищния град на Червено море.

„Ситуацията със сигурността в Източен Судан е свързана със стари племенни семейства, които са живели тук от дълго време“, каза Юсуф Махмуд, активист в Порт Судан, който поиска да използва псевдоним от съображения за сигурност. „Това, което липсва, е решение. Те трябва да постигнат социален мир помежду си и ние трябва да спрем тази тенденция да имаме толкова много въоръжени групировки, в противен случай ситуацията може да се влоши.”


Но всякакви вълнения между племената – или между армията и племената – биха могли да застрашат жителите и да провалят спасителните операции, които използват Порт Судан като основен логистичен център за администриране на помощта в цялата страна.

„Наистина мисля, че има интерес сред източните племена да не оставят войната да се разрази на собствената им територия, но има много причини, които биха могли да се обърнат“, каза Алън Босуел, експерт от Африканския рог за Международната кризисна група, организация с нестопанска цел, ангажирана с разрешаването на конфликти по целия свят.

„Изтокът е буре с барут. Просто още не сме го виждали да се взривява.“

Милитаризиране на изтока

От юни армията е отворила десетки центрове за набиране в Източен Судан, за да привлече млади хора да се бият срещу RSF. Въпреки историческото напрежение с армията, много източни племена са наели своите млади мъже, за да получат обучение и оръжия, казаха анализатори пред Ал Джазира.

Сулиман Балдо, основателят на Sudan Transparency and Policy Tracker, който предоставя политически анализ на страната, каза, че стремежът към набиране на армия може да подхрани местни и етнически спорове.

„Призивът за доброволци да се присъединят към армията предизвика огромен отклик от изток, защото всички [племена] се страхуват да не бъдат оставени [да получат оръжие и обучение]“, каза Балдо пред Al Jazeera.

Последният голям спор на изток доведе до смъртта на най-малко 37 души в пристъп на етническо насилие между племената Нуба и Бени Амр през август 2019 г.

Махмуд от Порт Судан каза, че има два сценария, които могат да доведат до подобен епизод на насилие.

„Ако някое племе се почувства изключено или ако някое племе вярва, че съперничещо племе се е опитало да претендира за [спорна] земя, тогава те могат да започнат атака“, каза той пред Ал Джазира.

Повтарящи се грешки

Въоръжаването и обучението на племена също може да доведе до случай на обратен удар, при който същите тези племена се обръщат срещу армията, казаха анализатори пред Ал Джазира.

Това е източникът на днешната гражданска война между армията и RSF. Последните се развиха от арабските племенни милиции, които централното правителство въоръжи и нае, за да смаже предимно неарабски бунт през 2003 г.

„Армията не се учи от миналото си“, каза Балдо.

Шибах Дирар, лидерът на милицията Беджа, която се сблъска с армията миналата седмица, каза пред саудитския канал al-Hadath, че подкрепя битката срещу RSF в Хартум. Това обаче не означаваше, че той подкрепя присъствието на армията в Порт Судан.

„Специален поздрав за всички официални въоръжени сили в центъра на атаките и в целия Хартум, защитаващи нашия дом [Судан]“, каза Дирар в предаването. „Но тези въоръжени сили в щата Червено море и тези в затворени помещения, ние не заставаме зад тях.“

Настроенията на Дирар олицетворяват по-широки страхове, че армията ще консолидира контрола върху спорна племенна земя, каза Йонас Хорнер, независим експерт по Судан.

„При положението на военното положение в момента в Судан има много по-малко увереност за племенните групи относно целостта на собствеността им върху земята им, особено когато армията все повече използва племенна земя и където междуплеменната конкуренция се влошава от по-широката липса на закон, ред и правоприлагане“, каза той пред Al Jazeera.


Помощ в риск?

Кратките сблъсъци в Източен Судан поставиха хуманитарните групи в повишена готовност, но това не доведе до пауза или промяна в операциите, според трима хуманитарни работници.

Един източник каза, че сблъсъците трябва да принудят по-широката помощна общност да преоцени рисковете от насочването на цялата помощ през Порт Судан. Тя каза, че инцидентът от миналата седмица е „изплашил“ хуманитарните организации, но не ги е „изплашил“.

„Според мен има реални проблеми, на които хуманитарните агенции трябва да обърнат внимание. Мисля, че не сме свършили добра работа, за да проучим наистина значението на Порт Судан като наша „база“, каза тя пред Ал Джазира.

Друг хуманитарни работник призна, че има известна загриженост за това колко стабилен е Порт Судан в момента. Той добави, че агенциите на ООН и някои международни неправителствени организации са разчитали твърде много на Порт Судан като база за своите операции за оказване на помощ, което ги прави трудна задача да се преместят набързо, ако е необходимо.

„[Някои хуманитарни групи] имат много яйца в кошницата [Порт Судан]“, каза той пред Al Jazeera. „Но не бих казал, че това конкретно събитие е предизвикало значителна загриженост сред мнозинството от хуманитарните участници, присъстващи там.“

Махмуд, активистът от Порт Судан, предупреди, че изтокът може да претърпи изтощителна икономическа криза и дори глад, ако помощите бъдат прекратени за продължителен период или се преместят далеч от Порт Судан.

„Надявам се и вярвам, че племената няма да влязат в нов конфликт, защото той ще бъде по-насилствен от всяка предишна война [която сме виждали тук]“, каза той пред Ал Джазира. „Всички ще загубят [ако има конфликт].“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР