За първи път в историята цената на природния газ в

...
За първи път в историята цената на природния газ в
Коментари Харесай

За първи път цената на природния газ в Европа доближи $4000 за 1000 куб. м.

За първи път в историята цената на природния газ в Европа приближи $4000 за 1000 куб. м. Само от отварянето на търговията тази заран цената на главната енергийна суровина реализира растеж от близо 80% по отношение на равнищата при затварянето на пазара в петък.

По данни на лондонската борса ICE - цената на фючърсите на най-ликвидния хъб TTF при започване на днешния ден беше 2366,8 $ за 1000 куб. м, само че цената стартира внезапно да се повишава с невиждано движение от към $300 на час. Преди обед тя достигна $3900 за 1000 кубика, което е със 79,7% повече от цената, регистрирана в петък.

В ранния следобяд се следи спад на цената с към 1000 $ - до равнище към $2900. Това ниво също е над досегашния безспорен рекорд от 2411 $ за 1000 куб. м, доближат на 4 март.

Междувременно цените на петрола се повишиха до 139 $ за барел в понеделник (преди да спаднат до малко под 130), което е най-високото равнище от съвсем 14 години насам. Цените на едро на газа в сегмента " ден напред "  се усилиха повече от два пъти.

Това се случва в миг, когато Съединени американски щати намекнаха за възбрана за закупуване на съветска сила поради военната инвазия на Москва в Украйна.

" Газпром " заяви през днешния ден, че доставя контрактуваните количества за Европа без проблеми. Според компанията в европейските гаохранилища е напълнен 29.5% от потенциала.

Междувременно немските министри на външните работи, на финансите и на стопанската система се оповестиха срещу налагането на ембарго върху вноса на нефт, газ и въглища от Русия поради войната в Украйна.

" Застрашени сме да платим доста, доста висока икономическа цена. Ако на следващия ден в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете ", съобщи външният министър Аналена Бербок, представена от AFP. Германия внася от Русия 55% от петрола и 42% от природния газ, които употребява.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР