За първи път в историята се роди здраво дете от

...
За първи път в историята се роди здраво дете от
Коментари Харесай

Роди се първото в света здраво бебе от незряла яйцеклетка, взета от болна от рак жена пред 5 г.

За първи път в историята се роди крепко дете от незряла яйцеклетка, взета от болна от рак пациентка преди 5 години. Яйцеклетката е била отделена от дамата и замразена, а 5 години по-късно – размразена и оплодена.

През 2015 година 29-годишната майка от Франция е диагностицирана с рак на млечните жлези. След като ѝ назначават химиотерапия, лекарите я предизвестяват, че това може да провокира неплодородие. Ето защо Майкъл Гринберг – началник на отделението по репродуктивна медицина и опазване на фертилността в университетската болница „ Антоан Беклер ” покрай Париж, предлага на пациентката да замрази нейни кафези преди началото на лекуването.

Резултатите от ултразвуковото проучване посочили съществуването на 17 яйцеклетки в яйчниците ѝ, само че всички те били незрели.

Използването на хормони за стимулиране на яйчниците към узряване на яйцеклетките би заело прекалено много време и би могло да форсира развиването на раковите кафези. Затова лекарите решили, че по-добрият вид е да извлекат незрелите кафези и да ги замразят. Това бил безусловно нов вид в криоконсернирането на яйцеклетки по метода IVM (in vitro maturation) – съзряване в лабораторни условия и следваща витрификация, т.е.силно изстудяване без формиране на ледени кристали навътре в клетката.

5 години по-късно, когато дамата се излекувала от онкологичното заболяване, лекарите открили неплодородие. Яйцеклетките били размразени, оплодени и една от тях била вградена в матката на 34-годишната пациентка, която родила изцяло крепко момче.

Авторите на обявата означават, че това е първият сполучлив случай на бременност и раждане при онкологично заболели пациенти с вградени след заледяване кафези.

Техниката на предпазване чрез заледяване без хормонална стимулация е по-малко ефикасна, само че в тази ситуация това е бил единственият избор.

Учените считат, че този способ открива нови благоприятни условия за хора с онкологични болести да имат деца.

Изследването е оповестено в   .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР