За първи път в историята на Тунис полицаи и военни

...
За първи път в историята на Тунис полицаи и военни
Коментари Харесай

За първи път в историята на Тунис полицаите и военните гласуваха на избори

За първи път в историята на Тунис служители на реда и военни имаха опция през вчерашния ден да гласоподават - на първите общински избори след революцията през 2011 година, съобщи Франс прес.

"Това е исторически ден! За първи път упражняваме гражданското си право. Най-сетне ни считат за жители като другите ", сподели за Агенция Франс Прес служител на реда, поискал да остане неназован.

По време на диктатурата управляващите забраняваха на полицията и военните да гласоподават, защото смятаха, че те би трябвало стоят напълно настрани от политиката. След революцията през 2011 година се появиха профсъюзи на полицейските чиновници (дотогава забранени), които упорстваха да получат право на глас.

Новият избирателен закон позволява на силите за сигурност и въоръжените сили да вземат участие единствено в общинските избори.

Полицаите и военните обаче нямат право да вземат участие в предизборни акции, нито в публични манифестации.

Около 36 055 военни и чиновници по сигурността попадат в изборните лист. Общият брой на въоръжените сили и силите за сигурност в Тунис не може да се разкрива и остава конфиденциален.

Около 40 000 чиновници на реда и военнослужещи имаха право да гласоподават през вчерашния ден - седмица преди публичното гласоподаване за избор на общински препоръки на 6 май, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР