За първи път в историята двама патриарси отслужиха Благодарствен молебен

...
За първи път в историята двама патриарси отслужиха Благодарствен молебен
Коментари Харесай

Исторически благодарствен молебен отслужиха патриарсите Неофит и Кирил

За първи път в историята двама патриарси отслужиха Благодарствен молебен в Храм-паметника " Рождество Христово " в град Шипка.

Българският патриарх Неофит и Московският патриарх Кирил, предвождащ църковна делегация, дойдоха в храм- паметника " Рождество Христово " в град Шипка. Там бяха посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан.

След осъществяване на " На многая лета " патриарх Неофит поздрави българите с Деня на Освобождението и изрази признателността ни към героите, паднали за свободата на България.

На честванията на вр. Шипка са президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В София пред Паметника на Незнайния войник, се отдаде чест на починалите за свободата на България, бяха издигнати българското и бойните флагове, чуха се тържествени 20 артилерийски салюти. Церемонията в столицата се оглавява от военния министър Красимир Красимир Каракачанов.

А във Фесйбук министър председателят Бойко Борисов написа: " Поклон пред паметта на всички, които са се борили и починали за свободата на България. Признателност, която няма отминалост. Нека всеки българин през днешния ден живее по този начин, че тяхната жертва да не е била безрезултатна. "

По-рано министър председателят Бойко Борисов получи приветствени адреси за националния празник на България от сътрудниците му от Русия и Турция - министър-председателите Дмитрий Медведев и Бинали Йълдъръм.

В писмото съветският министър председател Медведев отбелязва подвига на съветските войни и българските опълченци, сражавали се за свободата и независимостта на България, оповестиха от държавната осведомителна работа. „ Боевете на Шипка и при Плевен са станали част от нашата обща история, която би трябвало да пазим грижливо “, се споделя в писмото. Медведев показва, че интензивният двустранен разговор сред България и Русия ще продължи да способства за подсилване на руско-българското взаимоотношение и ще сътвори условия за поощряване на нови перспективни планове в разнообразни сфери.

От своя страна турският министър председател Бинали Йълдъръм показва убеденост, че актуалните връзки сред България и Турция ще продължат да се развиват в интерес на нашите нации и район. „ Следя със удовлетворение ефикасната дипломация, която България ползва по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз и съм задоволен от засиления разговор през последните месеци сред двете държавни управления “, написа турският министър председател.

България отбелязва 140 години от своето избавление. Националният празник ще бъде почетен в цялата страна, а особено за него в петък вечер дойде и съветският патриарх Кирил, който дружно с българския патриарх Неофит ще отслужат мобелен по време на паметните мероприятия на връх Шипка.

На 3 март (19 февруари по остарял стил) през 1878 година е подписан Сан-Стефанският кротичък контракт сред Русия и Османската империя. С него се възвръща Княжество България. Празникът за пръв път се празнува във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 година Денят на Освобождението е националният празник на България от 1991 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР