За първи път в България ще се проведе професионален турнир

...
За първи път в България ще се проведе професионален турнир
Коментари Харесай

София приема за първи път професионален турнир по скуош

За първи път в България ще се организира професионален шампионат по скуош. Спорт, който през последните години набира известност освен у нас, само че и в целия свят и от аматьорско развлечение се трансформира в професионален спорт. Dominos PSA Cup Sofia ще се организира сред 30 май и 2 юни в Sofia Squash Center. Турнирът е част от международната федерация по скуош - The Professional Squash Association (PSA) и ще носи точки на играчите в международната класация.

За България ще играят първата ни ракета Стоил Жилев, най-хубавата ни състезателка при младежите Калина Цонева. Другите ни състезателки са Найме Нуриева и Симона Линчева. Също по този начин ще взе участие и треньорката в Ориндж Скуош - Бистра Манева.

От чужбина идва третата ракета на Испания Карлос Корнес. Идва също един от водачите на холандския тим Пиедро Швеертман, както и шампионката на Европа до 19 години Карина Тима и главната и претендентка от Украйна Надя Усенко. Ще има състезатели от Англия, Германия, Пакистан, Гърция, Турция, Австралия, Финландия, Норвегия, Италия, Ирландия, Испания, Хърватска, Румъния, Словакия и Колумбия.

"Изключително сме щастливи, че организираме сходен шампионат. Тази година ще бъдем част от Satellite Tour, само че упоритостите ни са до няколко години да сме в формалната стратегия на PSA. В България ще дойдат топ играчи, които дават отговор на международните стандарти, а влиятелните благоприятни условия на шампионата го трансформират в привлекателна опция за присъединяване. Сигурни сме, че събитието ще бъде незабравимо - всеки, който желае да се забавлява, е добре пристигнал ", показа Ники Николов, представител на Dominos PSA Cup Sofia.

Скуошът е ракетна игра, която се практикува на корт с четири стени с малко гумено топче. Родината на скуоша е Англия, като спорта поражда в някои от най-престижните учебни заведения към средата на 19 век. В началото на 20 век играта става известна по целия свят, основават се асоциации и се дефинират публични правила. Скуошът към момента не е формален олимпийски спорт, само че се чака да влезе в програмата на Олимпийските игри скоро.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР