За първи път в България ще се играе театрален спектакъл

...
За първи път в България ще се играе театрален спектакъл
Коментари Харесай

Театър с виртуална реалност за първи път в България

За първи път в България ще се играе сценичен театър с виртуална действителност. Британската режисура WHIST идва у нас като част от интернационалната стратегия на седмия ACT Фестивал за свободен спектакъл, чието мото се заиграва с абревиатурата VR, която в тази ситуация обаче значи " Временна действителност ".

Вдъхновен от творчеството на Зигмунд Фройд, неповторимият театър се случва благодарение на VR очила в специфична среда, където се пресичат изкуство, звукови резултати и интерактивен 360° филм, с цел да основат пърформaнс като никой различен до момента.

На 16 и 17 ноември в Галерия 2.0 (ул. Шести септември 26) ще можем да се оставим на инстинктите да ни поведат в свят на сюрреалистични фантазии и страхове. В Whist фенът е и режисьор - навигацията в историята се прави интуитивно от всеки участник и води към друго развиване на историята. Съществуват 76 вероятни сюжета на историята. Зрителят е свободен да върви със своето движение и да прави каквото пожелае, тъй като точно това е задачата на основателите на спектакъла – да потопят изцяло публиката в неповторимо прекарване, където инстинктите и свободата са движещите сили. След края на представлението на всеки участник ще бъде показан и разбор на направените от него избори, който е формиран от психоанализатор от Музея на Фройд.

В България постановката ще могат да видят единствено 200 фенове, и всеки от тях ще премине през своя персонален сюжет самостоятелно. Революционното зрелище е с присъединяване на артисти от Франция и Япония и към този момент е показвано в цяла Европа.

АСТ Фестивал за свободен спектакъл е годишната витрина на българската самостоятелна изпълнителска сцена и тази година ще се организира сред 11-17 ноември. В програмата влизат осем представителни на свободната сцена у нас спектакли от последната година и четири задгранични постановки от Франция, Израел, Германия и Англия. По традиция фестивалът ще предложи и богата паралелна стратегия със срещи, работилници, наставнически стратегии и събития, които да продължат и катализират разговора за актуалната сцена, който седем години след началото на фестивала е все по този начин значим и издирван.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР