За първи път в България: Кръвен тест открива над 70

...
За първи път в България: Кръвен тест открива над 70
Коментари Харесай

За първи път в България: Кръвен тест открива над 70 вида рак


За първи път в България: Кръвен тест открива над 70 типа рак. Взимат тестът у нас, пращат я за разбор в Германия.

Кръвен тест, откриващ над 70 типа рак в доста ранен етап, към този момент е наличен и в България. Той се прави само в „ Хил клиник “ (HILL CLINIC), която е сътрудник на разработчика на кръвната биопсия Datar Cancer Genetics. Пробата се взима у нас, а по-късно се изпраща в Германия за разбор. Резултатите стават подготвени в границите на 8-12 работни дни. Тестът, както у нас, по този начин и по света, не се покрива от здравната каса. Цената му е 1200 евро.

Новият тест, наименуван Truchek, е подобаващ за хора на възраст сред 40 и 70 година, а при фамилна обремененост може да се употребява и за хора навършили 30 година

Изпълнителният шеф на „ Хил клиник “ проф. доктор Румен Бенчев изясни, че тези над 70 типа рак, които могат да бъдат засечени с кръвната биопсия, съставляват 81% от всички ракови формирания в човешкия организъм. Сред тях са рак на простата, гърдата, панкреаса, белия дроб, главата и шията и така нататък

„ Тестът е с 99,9% специфика, което го прави извънредно меродавен. Сензитивността е 92% за определяне на рак в разнообразни стадии, а точността за установяване на органа, от който произлиза тумора, е 93.1% “, уточни доктор Бенчев.

Д-р Стефан Шустер, който е лекар по здравна химия и ръководещ шеф на Datar Cancer Genetics за Европа, изясни, че този способ намира циркулиращи туморни кафези, които се освобождават в кръвта. „ В взаимозависимост от типа на рака можем да го засечем още в първи етап сред 75% и 92% от случаите. Например 75% за рака на ендометриума и над 90% за рак на гърдата “, сподели той. Тестът обаче не засича онкохематологични болести.

Освен Truchek са създадени и още две новаторски кръвни проучвания – Trublood, което замества обичайна тъканна биопсия, когато такава не може да се направи и Еxacta, който се употребява от онколозите за установяване на най-подходящото лекуване. Това се случва посредством генетично проучване на цялостното туморно образувание, въз основа на което може да се дефинират най-точните химиотерапевтични сътрудници, с които да се нападна ракът. Тези два теста обаче не са скринингови и по тази причина се назначават от доктор.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР