За първи път в България екип от онколози от МБАЛ

...
За първи път в България екип от онколози от МБАЛ
Коментари Харесай

Високи нива на стрес у всяка втора жена с рак на гърдата

За първи път в България екип от онколози от МБАЛ „ Надежда " изследва качеството на живот преди и след химиотерапия при дами с рак на гърдата посредством методология, употребена във водещи лечебни заведения в целия свят.
Всяка пета жена с карцином на млечната жлеза не може да одобри заболяването си, както преди, по този начин и след лекуването, а всяка втора се безпокои от въздействието на напрежението върху болестта, демонстрират данните от проучването. Въпреки регистрираното усъвършенстване на редица индикатори във функционалното положение на болните след приключването на химиотерапията, прочувствените им терзания остават на обезпокоително високи равнища години след преустановяване на профилактичното лекуване. Сред тях са боязън от гибелта и терзание от утежняване на положението им. Над 30% от интервюираните споделят, че и преди, и след лекуването не могат да спят добре, а над 50% се усещат полово непривлекателни. Все отново, след химиотерапия 80 - 90% от пациентките са в положение да работят, а над 95% не губят вяра в битката с заболяването.
Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при дамите. Всяка година в света се разболяват повече от 1 000 000 дами, а над 400 000 стават жертва на заболяването. Често слагането на диагнозата карцином на млечната жлеза стигматизира пациентките, без значение от стадия, в който те се намират. Въпреки записаното несъмнено усъвършенстване във връзка с общата преживяемост на болните, химиотерапията и ендокринната терапия неизбежно повлияват отрицателно качеството им на живот. Затова екип от онколози от МБАЛ „ Надежда " направи изследването за качеството на живот преди и след адювантна/профилактична химиотерапия посредством валидиран въпросник FACT-B ( Functional Assessment of Cancer Therapy). Проучването мери качеството на живот на пациентите, като се прави оценка въздействието на лечението при рак в няколко области: физическа, социална/семейна, прочувствена и функционална. То е извършено в интервала декември 2018 - юли 2019г. в Клиниката по здравна онкология в МБАЛ „ Надежда ". В проучването са взели участие 149 дами, които са провели химиотерапия в болничното заведение.
В борбата с рака водеща е ролята на медицинския онколог, който би трябвало да осведоми добре пациентите за стадия на заболяването им и прогнозата за развиването й за понижаване на равнищата на тревога и възстановяване качеството им на живот. Екипът, провел изследването, припомня, че фамилната поддръжка е извънредно значима за превъзмогване на отрицателните страсти, свързани с лекуването.
Цялото изследване можете да откриете ТУК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР