За първи път в България беше поставен костен имплант на

...
За първи път в България беше поставен костен имплант на
Коментари Харесай

За пръв път в България: Мъж ще може да чува благодарение на костен имплант

За първи път в България беше подложен костен имплант на мъж, който е с вродена проводна загуба на слуха .

Уникалната интервенция беше осъществена от екип в състав доцент доктор Орлин Стоянов и доцент доктор Тодор Попов от УНГ Клиниката към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и доктор Цветомир Маринов от Клиниката по анестезиология и реанимация.

Системата, която лекарите вградиха, се споделя BONEBRIDGE и се поема напълно от НЗОК. Благодарение на нея пациентът ще може да чува всички звуци и да усъвършенства качеството си на живот.

При BONEBRIDGE, за разлика от кохлеарните импланти, които се използваха до момента у нас, звукът се предава единствено по костен път. Зад ушната мида се вгради процесор, който предава звуковите талази непосредствено към слуховия нерв . Имплантът е подобаващ за хора с проводна, смесена или едностранна слухова загуба, които са навършили 5 години. При възрастните пациенти няма възрастови ограничавания “, изясни доцент Стоянов, който е началник на Второ поделение по обща отоларингология към Клиниката по УНГ.

Такъв е казусът и на оперирания пациент - 46-годишен мъж от Перник, който е с вродена особеност. При него няма външен слухов проход и слухови костички. Той е с малформация на долната челюст и липса на ушни миди, които са му били построени в допълнение като дете. Малформацията в долната челюст е основала проблем за анестезиолога, който не е съумял да го интубира. Затова се е наложило водене на обща упойка с ларингиална маска, което, с помощта на опитния анестезиолог доктор Маринов, е завършило сполучливо.

Имало е и чисто хирургичен проблем: на предварителния скенер е изглеждало, че костта зад ухото е задоволително дебела, с цел да се издълбае в нея легло, в което да се сложи импланта, само че по време на интервенцията се е оказало, че това не е по този начин. Въпреки това доцент Стоянов и доцент Попов са съумели да се оправят със обстановката и да вграждат сполучливо устройството. Пациентът към този момент е изписан, а на 16 юни следва да пристигна в клиниката за махане на конците и активиране на импланта.

Радвам се, тъй като такива събития са километрични камъни, отбелязващи в действителност доста скрита работа и насъбран опит обратно във времето. Пациентът беше извънредно забавен случай заради оскъдната костна конструкция на темпоралната кост. Важно е също да отчетем софтуерното осъществяване на импланта - минималната му дебелина разрешава безкомпромисна имплантация даже при такива комплицирани случаи “, разяснява след интервенцията доцент Попов.

Костните слухови импланти са избавление за хора, които поради вродена особеност или прекарана вирусна зараза, имат проблеми с проводната система на ухото и при тях не може да бъде подложен кохлеарен имплант. Освен това, за разлика от кохлеарния имплант, който коства 36 000 лв., новото устройство е и много по-евтино – 23 000 лв..

Около 30 кохлеарни импланта годишно се слагат в Клиниката по УНГ на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, която е водеща за страната. Само от премахването на епидемиологичните ограничения през месец март до в този момент са сложени 10 устройства. Въпреки че специфичните устройства се слагат главно на деца сред 1 и 2 години, които са с вродена глухота, в последно време не са изключение и възрастните пациенти, които са изгубили слуха си около ковид. „ За страдание през тази година имахме доста такива пациенти. На някои успяхме да помогнем с консервативно лекуване и не се стигна до интервенция, само че при по-запуснатите случаи (липса на слух повече от 3-4 месеца) постоянно сме безсилни и се наложи по-сложна намеса “, споделя доцент Стоянов.

Центърът в ИСУЛ е едно от дребното места в България, където посредством високоспециализирано проучване (отвеждане на евокирани потенциали) се тества слуха при бебета и при потребност се слага слухов имплант.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР