За първи път в България беше извършена перорална ендоскопска миотомия

...
За първи път в България беше извършена перорална ендоскопска миотомия
Коментари Харесай

Извършиха манипулация за преодоляване на ахалазия

За първи път в България беше осъществена перорална ендоскопска миотомия (ПОЕМ) при пациент с ахалазия – тежко положение, при което човек мъчно се храни и преглъща. Сложната операцията се осъществя в Университетска болница „ Пълмед “ в гр. Пловдив от екип, отпред с доктор Никола Боянов – шеф на Отделението по Гастроентерология.

 %d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b3%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be2 „ Манипулацията е правена два пъти в България от задгранични експерти, които бяха поканени да създадат проява онлайн в границите на конгрес на Дружеството по гастроентерология. За осъществяване на сходна операция са нужни квалифициран екип, техническо съоръжение, профилирани звена за следене на положението на пациента преди и след операцията. След предварителна подготовка, лишила ни към две години, в УМБАЛ „ Пълмед “ изпълнихме посочените условия и успяхме да осъществяваме плануваната операция “, разяснява доктор Боянов.

Ахалазията е неспособност на долния езофагиален сфинктер да се отваря след преглъщане. Това е положение, при което човек мъчно се храни. Първоначално през хранопровода мъчно стартират да минават единствено твърдите храни, в следствие мъчно минават и течностите. Стига се до повръщане на храната, която се е задържала в хранопровода, хората отслабват на килограми. Това положение е мното рисково, в случай че се развие в детска възраст, тъй като може да се получи закъснение в растежа, което мъчно се компенсира. Чрез пероралната ендоскопска миотомия казусът с храненето се прекратява и хората живеят естествен живот.

„ Вариантите за лекуване на ахалазията до този миг бяха няколко и всеки един от тях има своите опасности и дефекти. Медикаментозният е с лимитирано приложение и съвсем не се ползва към този момент. Възможно е и инжектиране на ботокс в региона на долния езофагиален сфинктер, което води до разпределяне на мускулатурата и възобновяване на храненето. Друг неоперативен способ е вкарване на специфичен балон в хранопровода, който посредством раздуване довежда до разширение и разпределяне на мускулите на долния езофагиален сфинктер. Най-ефективният досега способ е оперативната миотомия по Хелер, извършваща се по лапароскопски път. При него с изключение на мускулатурата на хранопровода се разрязват и 2-3 см от мускулите на централния сегмент на стомаха. Манипулацията сама по себе си не е животозастрашаваща пациента, само че е значимо да се извършва от хирург с опит. По-малко инвазивните операции са по-добрият вид “, счита доктор Никола Боянов.

 %d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b3%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be1 Той показва и логаритъма на осъществената интервенция: „ За да се преодолее невъзможността да се отваря сфинктера се прави прорез на мускулатурата на хранопровода. Инжектира се високомулекулен разтвор под лигавицата, който подува мястото, а чрез специфичен ток вършим надлъжен прорез. През него прокарваме ендоскопа и с ножа се прави дисекция на подлигавичното пространство. Там „ копаем “ тунел в стомаха, след което се разрязва мускулатурата, излиза се от тунела и първичният прорез се затваря с клипсове. Тази комплицирана и извънредно прецизна намеса разрешава пациентът да се храни като всички хора. ”

С операцията, която осъществят експертите в „ Пълмед “, казусът с храненето се прекратява и хората стартират да водят естествен метод на живот.

Д-р Никола Боянов заяви, че пациентът му към този момент е изписан: „ Той е добре, изписахме го 6 дни след интервенцията. По принцип пациентите се изписват 2-3 дни след интервенцията, в случай че спомагат и съблюдават режима, който им се дава. Няколко дни се одобряват бистри сокове, след което се минава към течни храни, твърда храна и обща диета ”.

За комплицираната операция се събира екип от експерти, които следят процеса и са в подготвеност при нужда да се включат. Сред тя са началникът на Отделение в Клиникато по хирургия в „ Софиямед “ доктор Сергей Сергеев, гръдния хирург доктор Петко Кирилов, началникът и заместник-началникът на Хирургията в „ Пълмед “ доктор Васил Горанов и доктор Спас Господинов.

„ За страдание реализирахме перорална ендоскопска миотомия 10 години, откакто се стартира в международен мащаб. Тя е изпълнена за първи път от японски хирург. Много значимо е да има действително функционираща национална стратегия за ендоскопско образование, тъй като сега, в случай че един експерт желае да напредва, единственият късмет е да се образова, е отвън страната. Това е скъпо, а от време на време и мъчно осъществимо “, разяснява в умозаключение доктор Никола Боянов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР