За първи път в България! Белоградчишките скали станаха декор на

...
За първи път в България! Белоградчишките скали станаха декор на
Коментари Харесай

Арх. Мирянов след феерия от звук и светлина над Белоградчишките скали: Бог е чедолюб към българите!

За първи път в България! Белоградчишките скали станаха фон на поредност християнски патриотични спектакли, част от седмия летен фестивал „ Опера на върховете “.

 

Природа и просвета се сляха в едно цяло, с цел да обрисуват славни моменти от българската история и значими случки от библейската в театър, невъобразим по своите качества и постановка у нас!

 

Най-мащабният досега театрален план на Фондация " Нашият Дом е България ", чийто идеолог и основател е арх. Пламен Мирянов, не може да се опише с думи, би трябвало да бъде съпреживян!

Между 27 август и 4 септември 2022 година вечерите под наслов „ Пазителите “, „ С нами Бог “, „ Моя антична земя “ и „ Химн на любовта “ събраха под намерено небе хиляди гости, които съпреживяха пресъздаването на паметни моменти от 13-вековната история на България и историята на Църквата Христова посредством музика, слово и танц.

За уредниците мотивацията към основаването на тетралогията от концерти е подбудена от любовта към Бог, близък, родно място и дом.

В огромните и комплицирани спектакли взеха присъединяване десетки актьори.

Врачанската филхармония показа епични музикални произведения от композитора Георги Андреев, който беше и диригент на първия концерт „ Пазителите “. На сцената излязоха още Деси Добрева, Ансамбъл „ Българе “, Прабългарската школа „ Багатур “, хорът на БНР,. отбор София 6, Софийски духовнически хор, солисти при отбор „ Филип Кутев “, Женски хор „ Ваня Монева “, хор „ Св. Йоан Кукузел “, квартет „ Армейска ария “, Женски хор „ Нуша “, актьорите Янко Лозанов, Веселин Калановски, Петър Горанов, Деян Жеков, Любомир Петкашев, Стефан Къшев, Елени Декидис, Йордан Биков, и доста други.

Събитията са осъществени от фондацията „ Нашият дом е България “ по концепция на арх. Пламен Пламенов Мирянов. Той също е режисьор, дружно с Татяна Пандурска. Сценаристи са арх. Пламен Пламенов Мирянов, Венцислав Каравълчев, Павел Павлов и Янко Лозанов.

Скалите със своята сурова, извечна хубост, играта на багри, светлини и сенки бяха самобитната сценография, неповторима за всяка от четирите вечери, на въодушевените спектакли. Пред погледите на публиката оживяха борби от историята на Първото българско царство, боевете на Шипка, древен сюжети. Исторически, литературни и текстове от Свещеното писание бяха показани под съпровода на особено подбрана музика и хореография. Музиканти и артисти, артисти и танцьори впечатлиха и с виртуозността на осъществяванията си, и с духа на единение и отдаденост на почтена идея.

 

Ето и част от мненията на феновете:

„ Невероятно е! “.

 

„ Скалите са божествени декори, пред които се издигна хубавичко скала на християнските полезности, вярата в корени, народ и татковина “.

 

„ Тези концерти би трябвало да станат традиция “.

 

„ Неповторимо е чувството да видиш Белоградчишките скали като една непрестанно изменяща се сцена – цветове, багри и тон се сляха в едно с човешкото създание, което са спектаклите “.

 

„ Не единствено концерт, цяло прекарване е да слушаш музиката, а небето и всичко край скалите да се трансформира по този начин, както природата е решила “ – разясниха хора от публиката.

Фондация „ Нашият Дом е България “ за следващ път, посредством силата на изкуството, сподели коя е същинската - хубавичко скала: християнска религия, корени, жанр и татковина - извечни морални полезности, върху които всеки би трябвало да стъпи - дребни и огромни.

„ Крепостта на честност е самият Наш Господ, Който постоянно ни опазва и под сянката на Неговите криле можем да се скрием! От друга страна крепостта “Калето ”, заобиколена от своите каменни стожери, е знак на убежището, което е съхранило нашите обичаи, нашите корени, нашата еднаквост, нашия жанр и език, нашата религия, през епохите на проваляне и напредък. Затова тъкмо тук, пред тази цитадела на българския дух, избрахме да представим нашата тетралогия, която споделя за славната ни история, за Църквата Христова, за 300 години от Рождението на пазителя на тази наша история - Паисий Хилендарски, за любовта към Бог, близък, родно място и дом. Защото, както споделя преп. Паисий Хилендарски: “Дивни са присъдите на Бога, неизследима е бездната на неговите препоръки за ръководството на тоя свят и за промисъла, с който ръководи царствата на тоя свят — раздава ги, трансформира, придвижва и когато желае, погубва и отново възвръща. “ – споделя идеологът на спектаклите арх. Пламен Пламенов Мирянов.

И прибавя: „ А Бог е постоянно милосърден и чедолюбив към нас - българите. И след всички епохи на синила и тегло, Той ни е дарил разтуха, мир и независимост. И през днешния ден тази цитадела е на българска земя и имам вяра, че все по този начин устойчива и непоклатима! “

Разбира се, най-спонтанни бяха реакциите на децата, които питаха, по кое време отново ще дойдат артистите и техните герои. Те следиха в унес историческите възстановки. Слово, музика и драматизации заиграха с въображението им. Родолюбието и вярата, любовта към фамилията и рода тук не бяха урок, а оживяло неспокойствие, пробудено от изкуството и гения на изпълнителите, от силата на достоверната памет.

Фондация „ Нашият дом е България “ предложения своите посетители, с цел да почетат и популяризират любовта към Бог, към славната ни история, към Отечество, към близък и дом. Вълнението измежду публиката - и най-много у децата – става мотив за идната самодейност на Фондация “Нашият Дом е България ” - документални аудиовизуални клипове от грандиозните патриотични концерти на Фондация „ Нашият Дом е България “ да бъдат предоставени безплатно на учебните заведения в България, за обогатяване и подкрепяне на образователния развой с съвременни средства. 

 

От екипа на Фондацията са уверени, че всяко българско дете би трябвало да съпреживее по трогателен метод значимостта на българската история и да я усети същински своя, посредством творбите на музикалното и словесно изкуство, съхранили хубостта на българския език и посланията на достоверните български духовни полезности.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР