За първи път в 34-годишната си история в събота ДПС

...
За първи път в 34-годишната си история в събота ДПС
Коментари Харесай

1000 днес избират лидера на ДПС

За първи път в 34-годишната си история в събота Движение за права и свободи ще остави едноличния модел на ръководство. Около 1000 делегати идват в София, с цел да изберат новото управление на придвижването.

Новата формула за ръководство зададе неговият основател и почетен ръководител Ахмед Доган на 3 януари преди рождения ден на Движение за права и свободи. Тогава предложи партията да има не един, а двама водачи. И ги назова по име - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, и двамата дългогодишни депутати.

А евентуално в този нов модел на съвместен надзор Догат вижда разновидността за по-стабилно ръководство на партията след опита с предварително разделилите се с шефския пост Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

Че придвижването ще послуша почетния си ръководител да избере Пеевски и Чакъров отпред, е съвсем несъмнено. Това към този момент направи Младежкото Движение за права и свободи на 10 февруари, когато си избра съпредседатели отпред - Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов. Големият въпрос, вероятно и за самите делегати, е дали ще видят самия Доган. Мнозина не са го виждали в никакъв случай поради редките обществени появи след опита за нападение през 2013 година Очаква се и в събота да не се яви онлайн, само че да се включи посредством видеообръщение.

Една от последните обществени изяви на Сокола беше на Национална конференция - през април 2016 година, когато бе определен третият водач на партията Карадайъ.

Оттогава Доган е бил пред камери единствено при митингите на Росенец през 2020 година и на концерта на Лили Иванова през май 2023 година Забелязван е и да гласоподава по избори рано заран в Кърджали.

След оставката на Карадайъ Доган зачести появите си на закрити партийни събития. През ноември управлява две съвещания на Централното оперативно бюро на Движение за права и свободи дружно с Пеевски след оставката на Карадайъ, а през септември в базата на Движение за права и свободи в Бояна препитваше кандидат-кметовете.

Задачите на новите съпредседатели Сокола разпредели още през януари - “феноменът ” Пеевски ще дава отговор за разширението на електората, а доктор Чакъров - за обичайните региони и връзките с Турция.

За да изберат двама водачи на Движение за права и свободи, в събота партийците първо ще трансформират устава си. Освен това са вероятни и промени в управлението на парламентарната група, защото в устава е заложено, че водачът на партията е и началник в групата. Сега това е Делян Пеевски.

Освен новите ръководители делегатите ще изберат и нов Централен съвет (широкото управление на партията) и Централна контролна комисия. През идващите седмици се чака съвещание на новия Централен съвет, който да излъчи и новите заместник-председатели на партията. В момента това са депутатите Йордан Цонев, Халил Летифов и Станислав Атанасов плюс някогашния кмет на Кърджали Хасан Азис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР