За първи път утре ще встъпи в длъжност служебно правителство

...
За първи път утре ще встъпи в длъжност служебно правителство
Коментари Харесай

Отваряне сега на Изборния кодекс - жесток сигнал за избирателите и тежки последици

За първи път на следващия ден ще встъпи в служба служебно държавно управление и редом ще има работещ парламент. Това постановат последните промени в Конституцията, признати в края на предходната година. Един от въпросите, които пораждат като следствие, е и опцията националните ни представители да решат да отворят Изборния кодекс в 12 без 5, т.е. в границите на тези два месеца в опит с административни промени да наклонят везните към себе си. Опасенията не са без съображение, защото не един път сме били очевидци на сходни начинания.

Стефан Манов, заместник-председател в Обществения съвет към ЦИК, предизвестява, че това би било с тежки последствия.

Ако това някой тръгне да го направи в условия на политическа рецесия, в обстановка на скоро изменена Конституция и настоящ парламент, ще е прекрачване на рационалните и законодателни политически връзки в едно зряло демократично общество. Такава смяна в последния миг е безусловно неприемлива в подтекста на политическа рецесия, уточни зам.-председателят.

" Промени в Изборния кодекс в последния миг не би трябвало да се случват, а и ще е нечовечен сигнал по отношение на гласоподавателите, по отношение на демократичния ход на страната и сигурно ще има тежки последствия за изборния развой ", безапелационен е Манов.

Според него не се и постанова да има промени в Изборния кодекс от последните промени през 2022 г. Нито има действителна причина, нито има политическа почва да се вършат промени, защото това би било с риск да се навреди на българската народна власт и на доверието в изборите, твърди още Стефан Манов.

Дали ще има почтени избори на 9 юни, той отговори: " Технологията на изборите е единствено един детайл от честността на изборите. Класическото изречение за почтени избори е гласоподавателите да могат да вършат осведомен и свободен избор. Тези две епитети " осведомен " и свободен постоянно се не помнят в медийното пространство. Всичко това значи да се сервира достоверна информация, а медиите са значим детайл от демокрацията. "

Вторият детайл е свободният избор - самите избори да не са повлияни посредством опасност, икономическа или друга политическа насила по места или посредством пазаруване на гласове. Дали тези два детайла ги имаме в България - уви отговорът го дават самите гласоподаватели. Манов даде образец с изследванията на " Галъп " за доверието в изборния развой, в които се показва, че България е измежду страните с минимум доверие в изборите. Не повече от 25-30% считат, че изборите в България са почтени, а това е трагично невисок %, счита зам.-председателят към ЦИК.

Не се знае доколко служебното държавно управление действително ще може да подсигурява почтени избори - този метод на съставяне на длъжностен кабинет за първи път се ползва в България, съгласно новата Конституцията и в обстановката на настоящ парламент. В последните месеци от Народното събрание започнаха да се взимат оперативни решения, които навлизат в територията на изпълнителната власт, посочи Манов. В изискванията на служебно държавно управление и политическо опълчване с неразбираеми и плаващи болшинства, които вършат комисии, тогава явно може да се вменяват на служебното държавно управление задания, които не се знае дали ще може да извърши.

Личностите на служебните министри избледняват по отношение на това, което Народното събрание може да им подреди да извърши, уточни още Стефан Манов. Инструментът на служебното държавно управление е характерен инструмент и дебалансира съотношението на управляващите в конституционния модел от 90-та години.

" Не знаем по какъв начин ще се случи. Няма сега метод да се планува дали има резултати, които не са помислени добре, когато се променяше конституцията преди няколко месеца ", предизвести той.

Стефан Манов чака " прилични " избори 2 в 1, само че какъв ще е политическият пейзаж в идващите няколко месеца никой не може да планува с огромна меродавност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР