За първи път учените създадоха неутрино в колайдер на частици.

...
За първи път учените създадоха неутрино в колайдер на частици.
Коментари Харесай

Призрачни частици: Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

За първи път учените сътвориха неутрино в колайдер на частици. Тези изобилни, само че загадъчни субатомни частици са толкоз отдалечени от останалата материя, че се плъзгат през нея като призраци, което им е спечелило прозвището " частици-призраци ".

Изследователите споделят, че тази работа съставлява първото директно наблюдаване на неутрино в колайдера и ще ни помогне да разберем по какъв начин се образуват тези частици, какви са техните свойства и ролята им в еволюцията на Вселената.

Резултатите, реализирани благодарение на детектора FASERnu в Големия адронен колайдер, бяха показани на 57-ата конференция Rencontres de Moriond Electroweak Interactions and Unified Theories в Италия.

" Открихме неутрино от напълно нов източник - колайдера на частици - където два снопа частици се разрушават при извънредно висока сила ", споделя физикът на частици Джонатан Фенг от Калифорнийския университет в Ървайн.

New experiments enter uncharted territory.

The first observation of collider neutrinos by and SND@LHC paves the way for exploring new scenarios.

Find out more:
— CERN (@CERN)
Неутриното е измежду най-разпространените субатомни частици във Вселената, отстъпвайки единствено на фотоните. Но те нямат електрически заряд, масата им е съвсем нулева и съвсем не взаимодействат с други частици, които срещат. Стотици милиарди неутрино минават през тялото ви тъкмо в този момент.

Следите от частици, получени от кандидат-събитие, съответстващо на производството на електронно неутрино. Неутрино се създава при енергийни условия, като да вземем за пример нуклеарния синтез, който се прави в звездите, или при детонациите на свръхнови. И въпреки да не ги виждаме в всекидневието, физиците считат, че тяхната маса - колкото и дребна да е тя - евентуално въздейства върху гравитацията на Вселената (въпреки че неутриното е съвсем изключено като тъмна материя).

Макар че взаимоотношението им с материята е едва, то не е изцяло несъществуващо; понякога галактическо неутрино се сблъсква с друга парченце, при което се получава доста слаб изблик на светлина.

Неутриното, създадено в колайдерите на частици, обаче от дълго време е търсено от физиците, защото високите сили, с които е създадено, не са толкоз добре проучени, колкото неутриното с ниска сила.

" Те могат да ни опишат за дълбокия космос по метод, който не можем да научим по различен метод ", споделя физикът на обикновените частици Джейми Бойд от ЦЕРН. " Тези доста високоенергийни неутрино в LHC са значими за разбирането на в действителност вълнуващи наблюдения в астрофизиката на обикновените частици. "

FASERnu е емулсионен детектор, състоящ се от волфрамови пластини с милиметрова дебелина, редуващи се със пластове от емулсионен филм . Волфрамът е определен заради високата си компактност, която усилва вероятността за взаимоотношение с неутрино; детекторът се състои от 730 емулсионни кино лентата и обща маса на волфрама от към 1 звук.

По време на опитите с частици в LHC неутриното може да се сблъска с ядрата в волфрамовите пластини, като се образуват частици, които оставят следи в емулсионните пластове, малко сходно на метода, по който йонизиращото излъчване прави следи в облачна камера.

Преди физиците да проучват следите от частици, с цел да схванат какво ги е породило, тези плочи би трябвало да бъдат проявени, сходно на фотографски филм.

BREAKING: In a major scientific first, physicists in California have reported the detection of neutrinos in a particle collider, marking a breakthrough development that could help reveal more about one of the universe's greatest mysteries: dark matter.
— The Debrief (@Debriefmedia)
Шест претенденти за неутрино бяха разпознати и оповестени още през 2021 година Сега откривателите потвърдиха откритието си, употребявайки данни от третия пробег на осъвременения LHC, който стартира предходната година, с равнище на значителност 16 сигма.

Това значи, че вероятността сигналите да са получени инцидентно е толкоз дребна, че е съвсем никаква; равнище на значителност от 5 сигма е задоволително, с цел да се квалифицира като изобретение във физиката на обикновените частици.

Екипът на FASER към момента работи интензивно по разбора на данните, събрани от детектора, и наподобява евентуално да бъдат открити още доста неутрино. Очаква се третата серия на LHC да продължи до 2026 година, а събирането и анализът на данни не престават.

Още през 2021 година физикът Дейвид Каспър от Калифорнийския университет в Ървайн предвижда, че пробегът ще докара до към 10 000 неутрино взаимоотношения, което значи, че едвам сме надраскали повърхността на това, което може да предложи FASERnu.

" Неутриното е единствената известна парченце, която доста по-големите опити в Големия адронен колайдер не могат да открият непосредствено ", споделя той, " тъй че сполучливото наблюдаване на FASER значи, че най-сетне се употребява цялостният физичен капацитет на колайдера. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР