За първи път учени успяха да препрограмират стволовите клетки на

...
За първи път учени успяха да препрограмират стволовите клетки на
Коментари Харесай

Преобразуваха стволови клетки от 114 годишна жена

За първи път учени съумяха да препрограмират стволовите кафези на 114-годишна жена, най-старият донор досега.

След първо превръщане на кафези от нейната кръвна проба в индуцирани плурипотентни стволови кафези (iPSC), откривателите са генерирали мезенхимни стволови кафези, които оказват помощ за поддържане и възобновяване на тъкани, като кост, хрущял и мазнини.

„ Решихме да отговорим на огромен въпрос: Може ли да се препрограмират клетките на толкоз възрастен човек? “ споделя биологът Евън Снайдер от Института за медицински открития в Санфорд, Бърнам Пребис, в Калифорния.

„ Сега показахме, че това може да се направи и имаме скъп инструмент за намиране на гените и други фактори, които забавят процеса на стареене. “

Стволовите кафези разрешават да се учат заболявания, като рак, стареене и регенерация, както в никакъв случай до момента.

Най-ценният вид са ембрионалните стволови кафези (ESCs), само че тяхното придобиване е обвързвано с някои етични проблеми и такива кафези могат да бъдат сложни за преодоляване.

За благополучие, соматични кафези или възрастни стволови кафези могат да бъдат открити при всеки човек; учените разполагат с технологията да препрограмират генетично тези кафези в индуцирани плурипотентни стволови кафези, които са съвсем толкоз мощни, колкото и ESC.

Досега обаче не се знаеши какъв брой дълго клетките на възрастен човек остават програмируеми по този метод. Докато някои предходни проучвания допускаха, че по-старите стволови кафези не могат да бъдат препрограмирани, през последните години учените съумяха да генерират iPSC от столетници или хора, които живеят повече от 100 години.

В целия свят понастоящем има единствено 28 души, за които е потвърдено, че са на възраст над 110 години. Тази неповторима популация е сложна за проучване.

Независимо от това, до момента проучванията са открили, че хората над 100 годишна възраст освен остаряват по-бавно, само че и демонстрират чудноват имунитет като цяло към хронични болести, свързани с възрастта, като заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон, които наподобява нямат доста общо с метода на живот.

„ Защо остаряват толкоз постепенно? “ „ Сега сме подготвени да отговорим на този въпрос по метод, по който никой не е го е правил “, споделя Снайдер.

За да направи това, екипът препрограмира лимфобласти от трима донори: 114 годишната жена, здрав 43-годишен субект и 8-годишно дете със заболяване, което предизвиква бързо стареене.

Клетките на остарялата жена се трансформират в iPSC също толкоз елементарно, колкото другите, а теломерите – последователности на „ защитна “ ДНК, които седят в краищата на нашите хромозоми и се свиват с придвижване на възрастта, също бяха възобновени на по-„ юношески равнища “.

Има и една специфичност, това възобновяване на теломерите не се случва толкоз постоянно в по-старите кафези, а единствено в една трета от времето. Независимо от това, създателите настояват, че това, което са съумели да реализират, е еквивалентно на връщане на клетъчния часовник от 114-годишна възраст до нулева възраст.

„ Тези данни демонстрират, че рисковата възраст не е безспорна спънка за препрограмиране с възобновяване на дължината на теломерите “, пишат създателите.

Те настояват, че препрограмирането на донорски кафези от извънредно или прибързано остарели донори е допустимо и че, правейки това с ретроспективни проби, биха могли да разширят тази дребна група от супер възрастни донори.

Авторите на проучването се надяват, че ще могат да задълбочат изследването си и да схванат по какъв начин и за какво супер възрастните хора живеят толкоз дълго и са толкоз извънредно устойчиви на дегенеративни болести. От тези забележителни хора може да се научи доста, са уверени учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР