За първи път учени успяха да пренасочат мълния с помощта

...
За първи път учени успяха да пренасочат мълния с помощта
Коментари Харесай

За първи път учени отклониха мълния с помощта на лазер

За първи път учени съумяха да пренасочат гръмотевица благодарение на лазерен лъч. Според тях това ще помогне да се предпазим от смъртоносни удари. Мълнии падат сред 40 и 120 пъти в секунда по целия свят, като всяка година убиват повече от 4000 души и предизвикват вреди за милиарди долари. Основната отбрана против мълниите към момента е гръмоотводът, който за първи път е основан от Бенджамин Франклин през 1749 година.

Екип от учени от шест проучвателен института работи от години, с цел да размени елементарния железен кол с доста по-усъвършенстван и акуратен лазер. Изследването им е оповестено в Nature Photonics. Лазерният лъч е бил изстрелян от върха на швейцарска планина - за пренасочване на гръмотевица на повече от 50 метра.

" Искахме да създадем първата проява, че лазерът може да окаже въздействие върху гръмотевица ", разяснява водещия създател на проучването.

Използваният лазер е с размерите на автомобил и може да изстрелва до хиляда светлинни импулса в секунда. На върха на швейцарската планина се намира информационна кула, която е поразявана от мълнии към 100 пъти годишно. След две години създаване на мощния лазер, преместването му на части благодарение на въжен превоз е лишило няколко седмици, оповестява bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР