За първи път учени успяха да наблюдават специфичния модел на

...
За първи път учени успяха да наблюдават специфичния модел на
Коментари Харесай

Оказа се, че имаме втори мозък, намира се в...

За първи път учени съумяха да следят характерния модел на активиране на невроните, което се случва по време на перисталтиката на червата, и, вярвате или не, тази интензивност не се случва в мозъка, или най-малко не в този, който се намира на нормалното си място в главата, написа Obekti.bg, базирайки се на Science Alert.

Ентеричната или вътрешна нервна система, наричана постоянно “втори мозък”, е мрежа от милиони неврони, които живеят в гастроинтестиналния тракт. И ново проучване върху мишки демонстрира, по какъв начин тези мозъчни кафези карат дебелото черво да извършва нормалната си функционалност.

Истини и легенди за глутена в храната
Ентеричната система е периферно в смисъл, че е обособена от централната нервна система, която се състои от мозъка и гръбначния мозък. Заедно, те управляват големия % от интензивностите в тялото, само че и втория мозък не си почива, тъй като неговите невронни вериги освен споделят с централната нервна система, само че и оказват помощ за самостоятелната работа на храносмилателната система.

“Това в действителност е независим мозък. Уникалното при храносмилателния тракт е, че това е единствения орган, който има своя лична и обособена нервна система, която може да оперира изцяло без значение от мозъка и гръбначния мозък,” разяснява неврофизиологът Ник Спенсър от университета Флиндерс в Австралия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР