За първи път у нас в борбата с градушките ще

...
За първи път у нас в борбата с градушките ще
Коментари Харесай

За първи път у нас: Три самолета влизат в борбата с градушките

За първи път у нас в битката с градушките ще се употребяват и самолети. Проектът е на Земеделското министерство, а новата система би трябвало да обхване над 30 млн. декара незащитени земи в Централна и Североизточна България. Командният й център е ситуиран на летище Горна Оряховица.

В битката с градушките ще се употребяват три самолета. На крилата им е подложен сребърен йодит, който ще се изстрелва против градоносните облаци. По този метод ще се пазят земеделските земи от Плевен до Черно море и от Дунав до Стара планина.

" На самолета преимуществото е, че по-евтино и по-маневрено. Самолетът може да прелети до всяка точка, а и може превантивно да се вдигне във въздуха, а от въздуха към този момент е подготвен да влияе. Ракетите като надеждност е 80%, при самолета е 60% ", сподели инж. Ваньо Славеев, шеф на Изпълнителна организация за битка с градушките.

Проектът на Земеделското министерство е за 5 млн. лв..

" За да се покрие дали е ракетен или самолетен способът, би трябвало да има радарна система, която дава информацията. Предстои може би след 10 – 15 дни да пуснем и един метеорадар край Шумен и с това нашата радарна система ще бъде дефинитивно построена. ", добави Славеев.

Самолетите са въведени в употреба още в средата на предходната седмица. Два от тях са в подготвеност на летище Горна Оряховица, а третият е развален и е изпратен за ремонт в Австрия.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР