За първи път тази пролет (27-29 април) в страната ни

...
За първи път тази пролет (27-29 април) в страната ни
Коментари Харесай

За първи път в България ще се проведе фестивала ``От винта!``

За първи път тази пролет (27-29 април) в страната ни ще се организира Международният юношески фестивал за научно-техническо творчество ``От винта!``.

Фестивалът започва преди повече от десетилетие, през към този момент далечната 2006 година, само че за първи тази година България ще бъде център на събитието.

На него могат да вземат участие младежи от разнообразни възрасти: от деца до студенти и млади експерти до 30-годишна възраст. Единственото изискване е да имат интерес към естествените и инженерните науки.

Международният Фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!», което ще се състои на 27 април в 12.00 ч. в Централното предверие на Руския културно-информационен център в София на ул. Шипка № 34.

Международният фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!» ще бъде извършен под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Организатори на фестивала са Министерството на индустрията и търговията на Руската Федерация, Министерството на образованието и науката на Русия, Фондацията за всестранно развиване на децата и младежта «От винта!», представителството на Россътрудничество в България и българската организация с нестопанска цел «Авиационно-космически форум».

Инициативата е с поддръжката на Координационния съвет за развиване на детското и младежкото научно-техническо творчество към Съюза на машиностроителите на Русия, публичната организация «Офицерите на Русия». А от българска страна - на Студентския съвет на Софийския университет «Св.Климент Охридски», ТИТА-КОНСУЛТ ООД, Дегри Консултинг ЕООД, организация БГНЕС и на National Geographic-България.

В програмата на форума ще могат да се видят разработки и модели в няколко тематични раздела: авиация, корабостроене, роботехника и нововъведения за града. Любителите на авио и галактическите технологии, на роботите, на морските съдове, на пробните разработки в промишлеността, на 3D моделирането.

Предвиден е и научно-образователен блок: лекции на водещи преподаватели от техническите вузове на Русия и България, научно шоу на Физическия факултет на МГУ „ М.В.Ломоносов “, майсторски класове за възпитаници, прожекции на научно-популярни филми на съветския ефирен канал „ НАУКА “, интерактивни демонстрации на научни опити, спорен клуб.

Руските участници ще показват „ Безпилотен авиационен камплекс Ера-5”, „ Устройство за тренировки на летци и космонавти”, телеуправляем подводен уред „ Кусто”, скоростен многофункционален тримаран и доста други.

Три 8-годишни български момчета се готвят за форума от групата за лего роботи „ Робобърборко”- и това са Георги Иванов, Кристиян Николов, Божидар Антонов. В срещуположния възрастов диапазон са 30-годишните – основният конструктор Недислав Веселинов, експертът по електроника Явор Григоров и експертът по технологиите Георги Болашъков, които са осъществили първия в България авиационен симулатор „ Фотоника”, който също ще бъде показан в една от залите на РКИЦ.

Сред основните събития на фестивала ще бъде хакатонът «Технотрон», в хода на който съветските и български студенти ще ревизират кой е по-добър в инженерните умения: тимовете ще сглобяват образователни и спортни безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност на специфична писта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР