За първи път тази година зрелостниците ще могат да се

...
За първи път тази година зрелостниците ще могат да се
Коментари Харесай

Матурата по литература ще е на 18 май, втората задължителна - на 20.05. |

За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят на матура по необичаен език, в случай че са го изучавали като профилиращ предмет в учебно заведение. Към непознатите езици като британски, немски и други, по които и до момента имаше държавни зрелостни изпити (ДЗИ), се прибавят японски, китайски, корейски, иврит и други

Крайният период за подаване на заявки за явяване на ДЗИ е 18 февруари 2022 година

Задължителната матура по български език и литература е планувана за 18 май 2022 година от 8.30 часа. На 20 май от 8.30 часа е вторият наложителен ДЗИ и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка (в частта му по доктрина на професията).

Датата и началният час за всеки от предметите за спомагателна матура ще се дефинират след обобщаване на подадените заявки.

Дванадесетокласниците от профилирани паралелки наложително полагат матура по български език и литература върху образователния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас. Вторият наложителен ДЗИ е по профилиращ образователен предмет по желание. За първи път той може да е по информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, само че единствено в случай че са изучавани като профилиращи.

Учениците могат да положат по свое предпочитание до два спомагателни държавни зрелостни изпита според от метода, по който са изучавали предметите, като избират сред: български език, непознат език, математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. Ученик, който е изучавал български като профилиращ и постави сполучливо спомагателен ДЗИ по същия предмет, ще има две оценки от ДЗИ по БЕЛ в дипломата си.

Когато дванадесетокласниците желаят да се явят на матура по непознат език, те би трябвало да посочат и равнището на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от метода му на проучване.

Всички възпитаници от професионални паралелки също наложително поставят матура по български език и литература върху образователния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас. Вторият наложителен изпит за тях е държавният им изпит за придобиване на подготовка по специалност. Те също имат право по избор да положат до два спомагателни ДЗИ върху образователния материал от общообразователната подготовка в междинната степен. Могат да избират от следните предмети: непознат език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия.

До зрелостни изпити ще се позволяват и искащи, които в предходни образователни години не са съумели да получат тапия. Ще имат право да се явят на матура и приключили междинното си обучение от чужбина, в случай че желаят да положат матура по предмет, който не е включен в дипломата им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР