За първи път тази година тигрови комари, които могат да

...
За първи път тази година тигрови комари, които могат да
Коментари Харесай

Експерт: Майките отиват в затвора ако откажат ваксини в Румъния

За първи път тази година тигрови комари, които могат да придвижват тропически заболявания бяха открити в Хасково, Сливен, Ямбол, Русе. Това заяви в предаването „ Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той разясни, че тигровите комари могат да придвижват рискови инфекциозни заболявания като чикунгуня и денга.

Заплашена ли е България от зараза от дребна шарка

Санкции за родители, които отхвърлят да имунизират децата си

Упражнява се обаче надзор на преминаващите българските граници и хората, инфектирани с тези заболявания незабавно се хоспитализират, тъй че няма заплаха за популацията.

Въпреки това, защото тигровите комари се развъждат в застоели води, „ хората да не оставят застояла дъждовна вода в дворовете си, а общините да взимат мерки”, посъветва проф. Кантарджиев.

„ Есента чакаме коронавируси, риновирусите и ангини”, предизвести той.

„ Това лято не допуснахме епидемии от чревни инфекции, а най-големият триумф е, че ликвидирахме огнището от морбили в Пловдив”, похвали се проф. Кантарджиев.

По думите му същинските закани за здравето на българите обаче не идват нито от комарите, нито от чревните инфекции, а от това, че не се имунизират задоволително деца и то за рискови болести като детски паралич и дифтерия.

„ Майките, които отхвърлят, би трябвало да премислят държанието си”, безапелационен е проф. Кантарджиев. Той уточни, че казусът е по-малък в ромските махали, където майките одобряват слагането на ваксини в случай че им бъде обяснено.

„ В Румъния майките могат да отидат в пандиза, в случай че не са склонни да имунизират децата си”, даде образец проф. Кантарджиев.

Другият сериозен проблем съгласно специалиста е използването на антибиотици в България, която постоянно е неправилна и основава предпоставки за поява на резистентни бактерии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР