За първи път търсенето за една година ще надхвърли 8

...
За първи път търсенето за една година ще надхвърли 8
Коментари Харесай

Енергийната криза доведе до рекордно потребление на въглища

За първи път търсенето за една година ще надвиши 8 милиарда метрични тона. Това се дължи на енергийната рецесия, която е провокирана от войната в Украйна МАЕ чака опазване на тези равнища до 2025 година, а по-късно сериозен спад.
Глобалната енергийна рецесия, която в голяма степен е породена от войната на Русия против Украйна, тласна световното търсене на въглища до рекордно високо равнище през 2022 година Това демонстрира годишният отчет за въглищата на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Очаква се търсенето на въглища да нарасне с 1.2% и да надвиши 8 милиарда метрични тона за първи път тази година. Този връх идва единствено година откакто огромна част от развитите страни реализираха единодушие да понижат последователно потреблението на въглища на конференцията на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу.
Реклама
Растежът се дължи най-много на бързото повишаване на цените на природния газ и други горива, което принуди някои страни и райони да се извърнат към въглищата като по-евтина опция. " Това провокира вълна от прекосяване на горива, производени от газ, което тласна търсенето на по-конкурентни благоприятни условия, в това число въглища в някои райони ", прибавя МАЕ в отчета си.

Въпреки възходящото търсене на въглища, картината е комплицирана. Организацията означи, че " по-високите цени на въглищата, мощното внедряване на възобновими енергийни източници и енергийна успеваемост и отслабването на световния стопански напредък смекчават нарастването на общото търсене на въглища през тази година ".

Питер де Поус, който управлява Програмата за преход към изкопаеми горива в климатичния мозъчен концерн E3G, споделя пред CNN, че растежът в потреблението на въглища е противоположен завой, приближаващ " в края на десетилетие, в което потреблението на въглища беше понижено на половина ".

МАЕ обръща внимание на обстоятелството, че до момента в който нарастването на потреблението на въглища е релативно непретенциозно в множеството европейски страни, в Германия се следи превръщане в " забележителен мащаб ".
Реклама Китай и Европейски Съюз задават посоката
Това сложи Европейски Съюз, който се нарежда като международен водач в региона на климата, в неловко състояние, като някои подлагат на критика европейски страни като Германия, че следват зелената стратегия единствено когато им е комфортно. Германия и Европейски Съюз отхвърлиха обвиняванията, като акцентираха, че противоположният завой е единствено краткотраен и блокът доста е нараснал вложенията си във възобновима сила.

МАЕ чака потреблението на въглища в Европейски Съюз да спадне с 29% до 2025 година спрямо 2022 година, сподели де Поус. " Това ще бъде резултат от дейностите, подхванати в цели 19 страни от Европейски Съюз за ускорение на възобновимите енергийни източници ", прибавя специалистът.

Китай, който съставлява повече от половината от международното ползване на въглища, също усили потреблението на въглища по-рано тази година. Това се случи по времето на горещата вълна и суша, които бяха най-тежките от шест десетилетия. Те имаха съществено въздействие върху производството на водноелектрическа сила, което единствено усили потребността от въглища.

Според МАЕ обаче зависимостта от най-замърсяващото гориво ще става все по-малка в бъдеще. " Светът е покрай пика в потреблението на изкопаеми горива, като въглищата ще бъдат първите, които ще намалеят, само че към момента не сме там ", споделя в изказване шефът на IEA за енергийни пазари и сигурност Кейсуке Садамори. " Търсенето на въглища е трайно и евентуално ще доближи исторически връх тази година, което ще усили световните излъчвания ", съобщи той пред CNBC. " В същото време има доста признаци, че днешната рецесия форсира внедряването на възобновими източници, енергийна успеваемост и термопомпи, като това ще понижи търсенето на въглища през идващите години ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР