За първи път ще гласуваме изцяло машинно, а броят на

...
За първи път ще гласуваме изцяло машинно, а броят на
Коментари Харесай

ЦИК разреши заснемане и излъчване от секциите при отчитане на резултатите от вота

За първи път ще гласуваме напълно машинно, а броят на секциите в чужбина е доста по-голям по отношение на предходните парламентарни избори след измененията в Изборния закон, признати от 45-тия парламент. Големият въпрос обаче е дали ще се оправят ли гласоподавателите с безхартиения избор и дали няма да има механически проблеми.

За първи път в изборните секции ще се позволява видеозаснемане и видеоизлъчване в действително време, при отчитане на резултатите от вота. То ще се реализира след края на изборния ден - при оповестяване на гласуването за завършило, като не се позволява снимане на изборни описи, реши Централната изборна комисия.

Иначе, българите ще гласоподават в над 13 970 секции у нас и в чужбина. Докато в страната смяната в техния брой е незначителна по отношение на вота на 4-ти април - малко над 13 000, то тези зад граница са доста увеличени - 784.

Осигурени са над 10 930 машини. В секциите, в които гласоподавателите по лист са над 900 души, наложително ще има по 2 машини за гласоподаване.

Самите устройства за гласоподаване не са непознати на гласоподавателя, защото и на предходния избор в част от секциите имаше машини, с цел да може повече хора да се срещнат с безхартиеното гласоподаване от ЦИК проведоха демонстрации на разнообразни места на откирото и закрито, като молове, площади, паркове и даже в метрото.

Първата стъпка, откакто гласоподавателят влезе в секцята, е да бъде удостоверена неговата идентичност посредством персонална карта и инспекция в изборните описи.

" Член на секционна комисия ще даде на гласоподавателя карта, с която той би трябвало да гласоподава. Картата се слага със златистия чип нагоре и напред и леко се притиска, с цел да щракне ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

На екрана на машината се появява електронната бюлетина, която е на две страници. С бутона " идващ " може да се види втората страница. С бутона " предходен " се вижда първата страница.

" На първата страница са до №13 партии и обединения, с бутона " идващ " са идващите регистирирани партии и обединения. За да се гласоподава се натиска в полето на политическата партия, не е наложително да бъде на квадратчето ", споделя представителят на ЦИК Росица Матева.

Гласоподавателят би трябвало да знае, че с цел да избере преференция, преди този момент би трябвало да гласоподава за партия или коалиция.

" Ако избере " не поддържам никого ", надлежно кръгчетата с преференции са неактивни. Винаги се минава през бутона " обзор ", с цел да ревизира гласоподавателят избора, който е направил ", сподели още представителят на ЦИК Росица Матева.

Ако избирателат е сигурен, че това е неговият избор, натиска бутона " гласоподаване ", с цел да завърши своя избор.

" Много е значимо да не се дърпа разписката до момента в който се отпечатва. Чува се тон от отрязването й, звуков сигнал, че е завършило гласуването. Записан е гласът. Проверява гласоподавателят в разписката разпечатан ли е неговият избор. Сгъва я с текста във вътрешността, пуска е в кутията, непрозрачната кутия за квитанция, взема картата и я връща на член на СИК ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

При връщането на магнитната карта, гласоподавателят получава своя документ за идентичност. Самото машинно гласоподаване лишава по-малко от минута.

Всяка комисия ще разполага с по три магнитни карти, с които ще гласоподават гласоподавателите. Една карта не може да се употребява поредно, а би трябвало да се редува с останалите две. Ако електрозахранването спре в секциите, те могат да работят без ток до 30 мин., след което в случай че не бъда възобновено, гласуването продължава на хартия.

Ако въпреки всичко възникне проблем с машините, вотът продължава безхартиено. За задачата са отпечатин са над 7 400 бюлетини, като за всяка секция ще бъдат доставени колкото е бря на гласоподавателите по лист. В секциите с под 300 гласоподаватели изборите ще са на хартия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР