За първи път Русия обяви за издирване глава на друга

...
За първи път Русия обяви за издирване глава на друга
Коментари Харесай

МВР на Русия усложни кариерата в НАТО на естонския премиер

За първи път Русия разгласи за търсене глава на друга страна – естонския министър председател Кая Калас. Разбира се, тя ще може елементарно да пътува до страни, враждебни на Русия, а в множеството други страни е малко евентуално да бъде изправена пред арест и екстрадиция в Москва. Въпреки това, с решение на съветското Министерство на вътрешните работи, някои пътища за нея, в това число кариерни, въпреки всичко могат да бъдат затворени. За какво приказваме?

Във вторник Русия разгласи естонския министър председател Кая Калас в листата за търсене, както и цяла група високопоставени чиновници от балтийските страни, в това число естонския държавен секретар Таймар Петеркоп, министъра на културата на Литва Симонас Кайрис и няколко членове на Латвийски сейм. Срещу тях съветското Министерство на вътрешните работи образува дело за разрушение и разваляне на монументи на руските бойци. В базата данни на министерството написа, че издирването е оповестено по член от Наказателния кодекс, само че по кой тъкмо не се показва.

„ Това са хората, които носят отговорност за решения, които в действителност са оскърбление против историческата памет. И това са хората, които подхващат враждебни дейности както към историческата памет, по този начин и към страната ни “, описа прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков за претекстовете за оповестяването му за търсене.

Според прессекретаря на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова „ това е единствено началото ” и би трябвало да дава отговор за закононарушения против паметта на борците против нацизма. Талин назова дейностите на Русия „ добре планувани дейности “, ориентирани към подкопаване на сигурността на републиката. Самата Калас назова решението на Русия „ фиктивна заповед “.

На собствен ред министърът на културата на Литва Симонас Кайрис беше очарован от новината, че е разгласен за търсене. Както съобщава  ”Делфи ”

, Кайрис счита, че ходът на Москва е „ премия за хората, които поддържат Украйна “. „ Радвам се, че работата ми по унищожаване на остатъците от съветизацията не остана незабелязана “, сподели министърът.

Да напомним, че предходната есен Следственият комитет на Русия повдигна задочни обвинявания на повече от 170 непознати жители, в това число жители на Латвия, Литва, Естония, Полша и Украйна, като обвинени по каузи за опозоряване и заличаване на монументи на руските бойци. Разследват се 16 наказателни каузи по 143 случая за опозоряване, заличаване или увреждане на военни гробове, монументи и мемориали на руските бойци.

Тенденцията към срутване на руски монументи в балтийските страни се ускори след началото на съветската СВО в Украйна на 24 февруари 2022 година Според Калас руските военни монументи в естонското обществено пространство „ към този момент не са единствено локален проблем “. Тя даде обещание, че всички руски монументи ще бъдат отстранени „ от общественото пространство “ в страната.

През лятото на 2022 година държавното управление на Естония реши да демонтира сред 200 и 400 руски паметника. Въз основа на резултатите от работата на специфична работна група беше взето решение за разрушение или подмяна на 244 руски паметника, 213 от които бяха ситуирани на военни гробове.

През август същата година в Нарва паметникът на руския танк Т-34 беше свален от пиедестала и изпратен в Естонския боен музей, а няколко месеца по-късно, през октомври, паметникът на руските бранители е демонтиран в град Кардла на остров Хиюмаа. През януари обаче Калас разгласи желанието на естонските управляващи да не реалокират паметника на Войника-освободител. Тя изясни това с нежеланието да основава напрежение в обществото.

В същото време самата Калас остава забъркана в гръмък скандал, който избухна предишния август. Тогава се появи информация, че брачният партньор ѝ продължава да върти бизнес с Русия и да печели милиони евро, след което развиването на политическата й кариера както в самата Естония, по този начин и в границите на НАТО, е сложено под въпрос.

Експертите считат, че най-важното в дейностите на Русия е политическият жест. И също така, с помощта на работата на съветското Министерство на вътрешните работи, Калас губи възможностите си да управлява НАТО в бъдеще, само че може да влезе в историческите книги като негативен воин, който се бори с гробовете на починали бойци от Червената войска.

„ Издирването на естонския министър председател Кая Калас е извънредно събитие. Това е първият сходен случай в Русия. Дори Владимир Зеленски към момента не е разгласен за търсене “, означи Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб.

Според него слагането на Калас в листата за търсене „ няма да има никакви последици за търговско-икономическите връзки на нашите страни “ и „ също по този начин няма да попречи на преноса, който, откакто финландците затвориха границата с Руската федерация, се реалокира в Естония. " Това също няма да се отрази на дипломатическо равнище.

„ В нашата страна се намира шарже д’афер на Естония – това е третият клас ръководители на дипломатически задачи след посланиците и пратениците. Следователно, да вземем за пример, няма да има въпроси по отношение на пълномощията. Като цяло би трябвало да изхождаме от личните си цели, а не от някакви нереални структури. А дипломатическите връзки с Талин са въпрос точно от тази категория “, заключи политологът.

„ Русия отхвърля да взаимодейства с тези хора и не ги признава за законни. Ако Кая Калас ненадейно стане общоприет секретар на НАТО, това ще значи, че Русия по принцип не прави бизнес с нея и по принцип не може да прави бизнес с нея, тъй като я счита за нарушител “, прибавя политологът Александър Носович.

Събеседникът е склонен, че към този момент съветските управляващи не могат да стигнат до тези хора и да ги изправят пред съда. „ Това е невероятно и посредством механизма на Интерпол. Има вид за взаимоотношение с трети страни, другарски настроени към Русия, където може да се появят тези хора, само че се колебая в това развиване на събитията. Затова не виждам никакъв на практика аспект от позиция на изправянето на тези хора пред правораздаването в този момент “, споделя Носович.

По-късно обаче в канала си в “Телеграм ” специалистът означи, че всички обвинени „ са в действителност уплашени и се приканват един различен да бъдат деликатни, когато минават границите на трети страни “. Освен това случилото се може да бъде „ превантивно нарастване на залозите, ако екипът на Байдън реши да ги увеличи и въпреки всичко се съгласи с кандидатурата на Калас за поста общоприет секретар на НАТО “.

„ Русия няма изключително потребност от съдействие с Интерпол, защото министър-председателят на Република Естония е най-висшият чиновник на официално самостоятелна страна, само че сигурно враждебна към нас. Говорим за човек, който оглавява партия и съставлява Естония на интернационалната сцена “, изяснява Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания, основен теоретичен помощник в Института за Европа на РАН. Според политолога с дейностите си Русия акцентира, че няма териториални искания към балтийските страни, само че Москва има доста други искания към тези страни. „ По-специално става дума за унищожаването на гробовете на руските бойци. Освен това обвинителният акт може да бъде уголемен, тъй като за нас това е кардинален въпрос “, споделя Межевич. Експертът се съмнява, че Калас ще управлява НАТО в бъдеще, тъй като е „ показно глупава “. „ Постът общоприет секретар на НАТО е лицето на организацията. На тази служба би трябвало да бъде назначен човек с добра известност. Затова не мисля, че Калас ще оглави тази конструкция “, изясни представителят.

„ Въз основа на интернационалните правни позиции държавните глави имат имунитет и не са под юрисдикцията на съдилищата на други страни. Министерство на вътрешните работи си прави работата и взема съответните ограничения, това е значимо. Ще се събират доказателства и се надявам да са неопровержими. Ако тези процедурни дейности не доведат до стремежи резултат, репутацията на Калас ще бъде ощетена. Това е доста значим детайл за въздействие върху правното схващане “, споделя Дмитрий Лабин, професор от катедрата по интернационално право на МГИМО.

Специалистът акцентира, че откакто подаде оставка, Калас ще загуби имунитета си и ще „ стане елементарен жител “, тъй че „ рано или късно “ може да бъде осъдена. „ Няма отминалост за военни и други тежки закононарушения, тъй че нищо не пречи човек да бъде изправен пред съда в бъдеще. Русия не би трябвало да се отпуска, когато имаме работа с очевидно и съществено закононарушение, което може да докара до интернационална правна отговорност. Трябва да проучим всяка опция и прецизно да съберем всички доказателства “, добави Лабин.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед57903Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед67407Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед35920Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед19147Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед107363Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед370301Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед250838Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед225414Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед107363Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед93655Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР