За първи път рублата зае повече от 40% едновременно в

...
За първи път рублата зае повече от 40% едновременно в
Коментари Харесай

Рублата отвоюва рекорден дял в търговията

За първи път рублата зае повече от 40% по едно и също време в износа и вноса на Русия. Освен това до 2022 година и украинската рецесия делът на рублата в износа беше на половина по-малък от вноса. За вносителите обаче се оказа по-трудно да преминат към националната валута, в сравнение с за експортьорите, за което има аргументи. Какво значи това за съветската рубла и съветската стопанска система?

През март рублата доближи рекордни равнища във външната търговия на Русия: тя представляваше 43,9% в износа и 40,8% във вноса, вследствие на което за първи път съумя по едно и също време да надвиши 40% и в двата индикатора, съгласно данни на Централната банка. Делът на транзакциите в рубли месец по-рано в приходите от експорт е 39,1% и 38,2% във вносните заплащания.

В износа делът на рублата е достигал 40% и преди - предходният най-много беше през юни 2023 година (43,6%), само че във вноса съветската валута в никакъв случай не е успявала да вземе дял над 40%. През март 2024 година това беше направено за първи път.

Преди украинските събития от 2022 година по-малко от 15% от съветския експорт се плащаше в рубли, а във вноса делът на заплащанията в рубли беше 30%, отбелязва Александър Потавин, анализатор във Финансова група „ Финам “. Оказа се обаче, че е по-лесно да надхвърлим каузи от 40% в износа, в сравнение с във вноса.

През 2022 година стартира внезапно нарастване на каузи на рублата в износа, основно заради прехвърлянето на доставките на съветски газ в рубли. Вторият кръг пристигна с въвеждането на наказания от Запада против съветския нефт и петролни артикули, което докара до пренасочване на износа на въглеводороди на изток, най-вече към Китай и Индия. Освен това растежът на заплащанията в рубли беше подтикван от стягането на финансовите наказания, което направи заплащанията в долари и евро рискови.

Беше по-лесно да се надвиши делът на заплащанията в рубли от 40% в износа, защото размерите му са съвсем един и половина пъти по-големи от вноса, споделя Владимир Чернов, анализатор. Според Федералната митническа работа за интервала от януари до март износът от Русия възлиза на еквивалента на 101,2 милиарда $, а вносът в Руската федерация е едвам 62,9 милиарда $.

„ Като предписание, за експортьорите е по-лесно да диктуват своите условия във връзка с параметрите на заплащанията за доставките. За контрагентите от другарски стопански системи не е мъчно да купуват рубли за разплащания с Русия. Вносителите избират да получават доходи или в национални валути, или в твърда валута, тъй че преходът към разплащания в рубли тук е по-малко динамичен “, споделя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на „ Зенит Банк “.

„ Въпросът за прекосяване към заплащане в национална валута не беше толкоз сложен, колкото може да наподобява на пръв взор. Основно делът на рублата в разплащанията набъбна заради износа на нефт и петролни артикули от огромни азиатски компании. Вносителите купуваха главно от по-малки компании, които бяха привикнали да работят в долари и евро и не съумяха незабавно да се приспособяват към прехода към заплащания в рубли. Но стопанската система надмина политиката и заплащанията започнаха да се правят в рубли. Тъй като размерите на вноса и износа за Китай са съвсем идентични, разплащането във всяка определена валута не е рисковано. Приходите в рубли, получени от китайските експортьори, се продават за юани на китайските вносители и се връщат в същия размер в Русия “, споделя Денис Перепелица, шеф на Федералния методически център за финансова просветеност, доцент в катедрата по световни финансови пазари и финансови технологии в Руския стопански университет „ Плеханов “.

Новото стягане на американските наказания против банките, финансиращи търговията със артикули с Русия, доста усложни трансграничните заплащания. Според Централната банка на Руската федерация, заради компликациите при обмяната на рубли за долари и евро, съветските вносители и експортьори от ден на ден правят транзакции в рубли, до момента в който потреблението на китайска, турска валута и валута на ОАЕ понижава, сподели Потавин. Според него, с цел да се заобиколят рестриктивните мерки, е належащо да се сътвори необятна мрежа от посреднически компании, което може да усложни инспекциите от регулаторите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, само че това, несъмнено, ще усили комисионите и разноските за превалутиране.

По този метод увеличението на каузи на рублата в комерсиалните заплащания освен оказва помощ да се измъкне от зависимостта от $, само че и оказва помощ да се заобиколят западните ограничавания.

„ Увеличаването на каузи на рублата в сходни калкулации понижава рисковете от нови ограничавания на доставките, само че понижава притока на задгранична валута в страната. Но като се вземе поради намаляването на дълга на Руската федерация в задгранична валута, този развой наподобява безпристрастен “, споделя Владимир Евстифеев.

По-нататъшното увеличение на каузи на рублата в търговията може да помогне както на съветската рубла, по този начин и на нашата стопанска система като цяло.

„ В дълготраен проект, с по-нататъшно увеличение на каузи на заплащанията в рубли за експорт и импорт, цената на съветската национална валута би трябвало да се ускори, защото търсенето за нея от вносителите ще се усили. От своя страна укрепването на съветската национална валута е мощен дезинфлационен фактор, защото вносните артикули в еквивалент в рубли поевтиняват. Следователно това би трябвало да се отрази в стопанската система посредством закъснение на темпа на напредък на потребителските цени, което ще докара до понижаване на главния % на рефинансиране от Руската централна банка и вследствие на това ще форсира темпа на стопански напредък в страната “, отбелязва Владимир Чернов.

Експертите са уверени, че делът на рублата в износа и вноса ще продължи да пораства, само че с по-бавни темпове заради високия базов резултат. „ Най-добрите благоприятни условия за подобен напредък в най-големите размери на външнотърговските връзки към този момент са употребявани, най-много в Китай. Русия продължава да усилва размера на комерсиалния оборот с Поднебесната, което значи, че делът на рублата в заплащанията за експорт на съветски артикули и услуги също ще нараства. Виждаме постигане на дял от 50% не по-рано от 3-5 години “, споделя Чернов.

Що се отнася до обменния курс на рублата, той сега се поддържа от доста фактори. В началото на май, да вземем за пример, оказа помощ конвертирането на валута в рубли от компанията „ Лукойл “ за погашение на годишни дивиденти.

„ Освен това през последните седмици притокът на задгранична валута в страната се усили, защото с известно време започнаха да идват доходи от продажбата на нефт на нараснали цени. В началото на април котировките на „ Брент “ се повишиха над 90 $ за барел. Ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина, след резултатите от последното съвещание на регулатора, изясни за какво обменният курс на рублата реагира със забавяне на измененията в комерсиалните потоци: времевата рамка сред регистрацията на износа и действителното приемане от приходите в задгранична валута се е нараснал до един или два месеца “, споделя Александър Потавин.

Укрепването на рублата е подкрепено и от упованията на Министерството на финансите за спомагателни доходи от нефт и газ през май, продължаването на строгата парична политика от Руската централна банка и удължаването на условието от страна на управляващите за наложителна продажба на задгранична валута облаги на най-големите експортьори до април 2025 година „ В такава обстановка спекулантите, които бяха решени да видят повишаване на $ след президентските избори в Руската федерация, бяха принудени да понижат своите валутни позиции “, отбелязва Потавин.

Но има и фактори, които могат да отслабят рублата. Търсенето на валута от вносителите, което доста понижа през последните седмици, в този момент става значимо за курса на рублата. „ Факт е, че заканите от американски наказания против банки, финансиращи търговията със артикули с Русия, направиха доста по-трудно преместването на пари в и отвън страната. Обемът на търговията на Москва с основни сътрудници като Турция и Китай понижа доста през първото тримесечие на тази година “, споделя Потавин.

„ Досега рублата остава релативно постоянна. Но има доста фактори на неустановеност и прогнозата на Министерството на икономическото развиване сочи сюжет за обезценка “, отбелязва Людмила Рокотянская, специалист по фондовия пазар.

„ Търсенето на валута към момента остава, както и на такава от недружелюбни страни. Той е нужен за погашение на дълг, заплащане на транзакции за изкупуване на бизнес дялове от нерезиденти и заплащане на импорт. Възникнала е празнота сред датата на подписване на експортната договорка и датата на приемане на заплащането по нея. Важи правилото: столовете сутринта, парите вечерта. В същото време при вноса е тъкмо противоположното: комерсиалните сътрудници от други страни изискват заплащане за договорката авансово - парите сутринта, столове вечер. Чуждестранните банки, съдейки по известия в медиите, ускоряват процедурите за сходство във връзка с транзакции с Русия, което може да докара до дестабилизация на националната валута. Много ще зависи от дисциплината на експортьорите при спазването на условието за продажба на приходите от експорт “, отбелязва Рокотянская.

  Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3950 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8552 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед86510Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15300 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55238 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед86510Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР