За първи път при връчване на мандат парламентарно представената партия

...
За първи път при връчване на мандат парламентарно представената партия
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: ГЕРБ и ПП-ДБ пристигнаха заедно в президентството

За първи път при връчване на мандат парламентарно показаната партия закъснява към този момент 10 минути.

Мандатът трябваше да бъде връчен на 15 март, само че заради кончината на патриарх Неофит президентът го отсрочи за през днешния ден.

Малко преди 12 часа представители на партиите до последно преговаряха за съставянето на кабинет.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно държавно управление, при което премиерският пост да заеме първо Николай Денков, а по-късно - Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи в настоящия кабинет в оставка. През миналия уикенд двете обединения започнаха договаряния за бъдещето ръководство, прибавя Българска телеграфна агенция.

На ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ нощес вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел съобщи, че с ПП-ДБ имат фундаментално разграничение във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник. Тя добави, че предлагането да бъде гласуван съставът на настоящето държавно управление единствено с ротация сред премиера и вицепремиера, да има опция за промяна на министри и да продължи работата по съглашението за взаимно ръководство е било отхвърлено от ПП-ДБ.

Габриел уточни, че, в случай че на следващия ден до 12:00 часа " нямаме доста огромна изясненост по връзките на настояванията, които сме сложили на масата ", разумното деяние е да се върне празен мандат.

По думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян документът за състав на Министерския съвет " дни наред беше избутван за отсрочване на договарянията, с цел да можем да се въртим по другите текстове, по които беше явно, че нямаме различия ".

Имахме съвсем цялостно единодушие по текста на съглашение. Беше квалифициран текст на законодателна стратегия. ГЕРБ отхвърли да влезе в разискването му, съобщи също на ексклузивен брифинг министър председателят в оставка Николай Денков. Съгласихме се да бъдат заменени министри, а през днешния ден в 18:00 часа ни споделиха, че са подготвени държавното управление да остане, само че да не се подписва в този момент съглашение, изясни той.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов дефинира протичащото се като ненужно. Силно имам вяра, че ще намерим верния език за общо съглашение, сподели съпредседателят на Политическа партия и финансов министър в оставка Асен Василев.

Другият съпредседател на Политическа партия Кирил Петков прикани да бъде довършено съглашението сред ПП-ДБ и ГЕРБ, да продължи ръководството и да не се вкарва страната в рецесия.

По-късно от Политическа партия изпратиха до медиите съглашение за взаимно ръководство и механизъм за взимане на решения, направен от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР