За първи път през 2018 г. България посреща най-доброто от

...
За първи път през 2018 г. България посреща най-доброто от
Коментари Харесай

Пловдив посреща най-доброто от американската сцена за съвременен танц

За първи път през 2018 година България посреща най-хубавото от американската сцена за актуален танц в границите на напълно нова стратегия, селектирана от влиятелно интернационално жури. Това е Spotlight: USA - американска платформа за актуален танц, която ще покаже завладяващи и новаторски компании и хореографи от Съединени американски щати както пред българските фенове, по този начин и пред професионална аудитория от над 50 програматори от 30 страни. Спектаклите ще бъдат показани сред 26 и 28 март в Пловдив - Европейска столица на културата 2019, с цел да трансфорат Града на тепетата в една от най-горещите точки за модерни изпълнителски изкуства в Европа.
Spotlight: USA се провежда в съдействие сред American Dance Abroad и фестивала за актуален танц ONE DANCE WEEK в партньорство с Фондация Америка за България, Община Пловдив, Посолство на Съединени американски щати в България и Trust for Mutual Understanding (ТМU), Ню Йорк.

Целта на платформата е да показа най-хубавото от американската модерна сцена и да срещне американските актьори с експерти от целия свят, с българската аудитория, както да и спомага за културния продан и положителните връзки сред Съединени американски щати и България.

" Благодарим на American Dance Abroad, че повярваха в екстравагандната концепция да организираме това огромно събитие в България. През 2018 година точно Пловдив ще бъде вратата на американската танцова сцена към останалия свят. Европа има най-високата централизация от театри и фестивали, които показват това изкуство и по тази причина съм уверен, че нашият опит ще успее. ", разяснява Асен Асенов, шеф на Фондация ЕДНО за културна и изкуства.

Престижно интернационално жури селектира програмата на Spotlight: USA 2018. От над 50 претенденти, в програмата ще бъдат включени следните компании: Camille A. Brown & Dancers (Ню Йорк), CONTRA-TIEMPO (Лос Анджелис), Dance Heginbotham (Ню Йорк), Degenerate Art Ensemble (Сиатъл, (Филаделфия), Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), Kate Wallich + The YC (Сиатъл), Palissimo Company (Ню Йорк) и Tahni Holt Dance (Портланд).

Членовете на интернационалното жури са: Марк Оливе Лопез, сценичен програматор в Mercat de les Flors (Испания); Ивона Кройцманова, създател и шеф на Tanec Praha (Република Чехия); Феликс Витек, някогашен шеф на internationale tanzmesse nrw (Германия); Карен Чунг, шеф на China Dance Development Project в City Contemporary Dance Company (Хонконг); Балаж Арато, управител на Националния танцов спектакъл на Република Унгария; Антонело Тудеско, артистичен шеф на CollettivoNada (Италия).

Управляващите шефове на American Dance Abroad Каролелинда Дики и Андреа Снайдер разясниха: " Щастливи сме от резултатите, оценките и решимостта на журито. Тези компании илюстрират изключителното разнообразие от стилове и артистични гласове, показват географския обсег на страхотното танцово изкуство в нашата страна и оферират баланс на половете във връзка с хореографирането. Надяваме се, че българската аудитория и интернационалните сътрудници, които ще участват на Spotlight: USA, ще оценят тази неповторима платформа и ще й се насладят. "

" Какво се случва на американската танцова сцена? Spotlight: USA ще ни покаже това през март 2018 в Пловдив. Не се случва всеки ден най-хубавите модерни американски танцови трупи да се показват пред българска аудитория и пред най-хубавите фестивални шефове и селекционери от целия свят. Именно това е нашата задача. Фондация " Америка за България " работи интензивно за представянето на най-хубавото от американската просвета тук, с цел да може младите български експерти да се допрян до най-съвременните трендове, да се вдъхновят и да знаят какво се случва на международната сцена. " - разяснява Надя Захариева, програмен шеф " Изкуство и просвета " във Фондация " Америка за България ".

Иван Тотев, кмет на град Пловдив, акцентира: "За нас е чест да бъдем хазаин на толкоз огромно събитие в региона на актуалните изпълнителски изкуства. В навечерието Европейска столица на културата Пловдив - 2019 градът ни за следващ път демонстрира, че България може да има своето почтено място на европейската и международна културна сцена. Добре пристигнали в Пловдив. ", добавя

Барбара Лансиърс, шеф на TMU, съобщи: "Екипът и бордът на Тръста за взаимно съгласие са щастливи да поддържат програмата Spotlight: USA на American Dance Abroad, която ще усъвършенства връзката и разбирателството сред американските и българските танцови експерти, ще укрепи наличието на България на пазара на актуалните изпълнителски изкуства в Европа и ще показа американски танцьори и хореографи както на нови български публики, по този начин и на интернационалните презентатори, които другояче те не биха могли да срещнат. Такова взаимносвързано и взаимноизгодно изпитание е сърцевината на значимата работа, която можем да чакаме от American Dance Abroad. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР