За първи път плодовите вина и напитките на винена основа

...
За първи път плодовите вина и напитките на винена основа
Коментари Харесай

Плодовите вина в самостоятелен сет на “Винария”

За първи път плодовите виновност и напитките на винена основа са отделени в независима категория в интернационалните дегустации, които излъчват носителите на „ Златен ритон “ от „ Винария 2024 “. „ Въвеждането на новата категория е обвързвано с наклонността за произвеждане на повече плодови виновност и нарасналото търсене от потребителите освен у нас, само че и в Европа “, разясняват членове на дегустационните комисии. Тази година получените проби са разпределени в 10 категории: обичайните шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти, вермути, шумящи, ликьорни и плодови виновност. Сформирани са две комисии, които ще правят оценка напитките по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV). Виненото бренди ще бъде групирано в три подгрупи според от междинната възраст – до 7 години в това число, от 8 до 11 години и над 11 години. Гроздовите и джиброви ракии също ще бъдат отделени в подгрупи – до и над 3 години, както и от неароматни и ароматни сортове. В обособена категория са плодовите ракии, както и други спиртни питиета.

„ На всеки участник в състезанието се дават резултатите от дегустацията за личните проби. Носителите на „ Златен ритон “ би трябвало да получат най-малко 92 точки от интернационалното жури в най-стария конкурс в страната “, разяснява ръководителят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов, който е съорганизатор на проявата. Той добави, че и тази година наградите от „ Винария “ ще донесат интернационален престиж за производителите. „ Традиция е отличените със „ Златен ритон “, златни и сребърни медали да бъдат поставяни върху етикетите на виновността и това е гаранция за качеството на напитките. Факт е, че потребителите също се доверяват на артикули, които имат този стикер “, разясни инж. Стоянов. „ В рамките на ревюто членовете на нашия съюз дружно с сътрудниците от сектора ще очертаем международните трендове в бранша, нововъведенията в избора и преработката на сортовете грозде, системите за надзор на качеството “, уточни още инж. Станимир Стоянов. Според него развиването на винения бранш е неразривно обвързван с новите технологии и напредъка на земеделския бранш, който непрестанно се модернизира.

Вината, създадени от локални сортове за втора поредна година ще бъдат отличени със специфични награди. 15 уайнмейкъри, множеството от които интернационалните дегустатори, ще правят оценка пробите на виновност тази година. Двете комисии ще са управлявани от доцент доктор Христо Спасов, който е заместник- ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив и доцент доктор Николай Стоянов – учител на студентите от специалността „ Технология на виното и пивото “.

Международните дегустации на виновност и спиртни питиета ще се проведат на 16 и 17 февруари 2024 година, а носителите на влиятелните оценки от „ Винария 2024 “ ще станат ясни на 21 февруари 2024 година по време на тържествена гала в Конгресния център в Международен панаир Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР