За първи път планината Витоша бе обиколена с бягане за

...
За първи път планината Витоша бе обиколена с бягане за
Коментари Харесай

За първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа -

За първи път планината Витоша бе обиколена с тичане за под 8 часа. Уникалното достижение бе записано през днешния ден против името на Христо Цветков, който победи в 100-километровото тестване.

Христо стартира офанзивата още след старта в среднощ и от самото начало се движеше в рекордно време, като никой от противниците му не бе положение да удържи на мощното му движение. На финала Цветков финишира за 7.45:34 ч., с което усъвършенства с близо 22 минути личния се връх на трасето от предходната година.

27-годишният спортист изпревари останалите с близо час, което също е феноменално. Христо бе първенец и предходната година, когато също завладя новините с това, че незабавно след финала коленичи с цел да предложи брак на своята обичана. Днес тя към този момент е негова брачна половинка и първа го прегърна и поздрави за невероятното достижение. Среброто бе за Пламен Пенов с 8.38:27, а бронзът за Даниел Кубашлиев с 8.55:57 ч.

„ Щастлив съм, че реализирах следващата си цел. За нея упражнявах в последните 3 месеца, по 3 часа всеки ден. Без подготовка няма по какъв начин да успееш в това толкоз тежко тестване. Радостен съм, че усъвършенствах върха, само че и станах първият обиколил планината с тичане за време под 8 часа. Трасето бе положително, нямаше доста тиня до последните 15 км, които доста ме затрудниха, там изгубих може би над 5 минути от графика си за тичане за 7.40 ч. Но и това сигурно ще стане идната година. Обиколката на Витоша е единственото планинско тичане, в което вземам участие, всичките ми други стартове са шосейни, “ съобщи незабавно след финала 27- годишният суператлет, който към този момент има 3 победи от 7-те си участия в това тестване.

Следващото предизвикателство пред роденият в Сопот състезател е 280-километровият Спартатлон в Гърция през септември.

При дамите върхът оцеля на магия. Надежда Ангелова пое водачеството скоро след старта в среднощ и не го изпусна до края. На 10-ия километър преди финала тя бе в рекордно движение, само че умората си сподели думата. В последна сметка тъкмо 2 минути и 3 секунди не доближиха на Надежда да прати в историта върховото постигение на Мария Николова от 2020 година Ангелова финишира през днешния ден за 9.19:35 ч., с цел да отбрани купата си от предишното лято, когато времето й бе с 18 минути по-бавно. Втора, на неголяма разлика приключи Минока Филипова с 9.24:22 ч., а трета остана Стефана Василева с 10.49:47 ч.

„ Последните 23 километри бяха доста сложни. Бях жадна, гладна, изтощена, в този сектор имаше и повече тиня. Малко не доближи за върха, само че видях, че е по-силите ми. Следващата година ще акцентира повече на подготовката и имам вяра, че ще съумея. Целта ми още веднъж ще бъде резултат сред 9.00 и 9.10 часа, “ съобщи шампионката, незабавно след 6-ото си присъединяване в Обиколката на Витоша.

Шампион на първенците това лято е Самуил Вълчев, който победи в дуатлона. В това тестване участниците първо минават 100- километровия маршрут към Витоша с велосипед, а по-късно вършат това и с тичане. Вълчев финишира пръв след изнурителните 200 км с време 14.46:27 ч., с цел да изпревари с близо 20 мин. миналогодишния победител Калоян Чанев.

При дамите най-бърза в дуатлона бе Деница Зайкова с общ резултат 18.36:39 ч. Ден по-рано триатлонистът Емил Стойнев записа първа победа при велосипедистите, откакто до момента три пъти беше подгласник на първенците в предходни издания. При дамите две поредно спукани гуми малко преди финала избавиха върха на трасето, само че не попречиха на Христина Козарева да запише 12-ата си купа при 10-ото си присъединяване, тъй като тя има два триумфа и в дуатлона.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята 39-а годишнина. Над 2500 бяха общо участниците в емблематичното съревнование, което още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР