За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде

...
За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде
Коментари Харесай

Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си

За първи път водач на съветски вертолет Ми-8 се съобщи дружно с машината си на Украйна. Случката се разиграва преди две седмици, само че чак в този момент стана известна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11537
Информацията потегли на първо време от съветския Телеграм канал Fighterbomber, който изясни, че вертолетът, който се смяташе за липсващ, в действителност по простъпка е кацнал на летището в Полтава. Руският блогър изясни това с отвод на навигацията или с съзнателно заблуждание от страна на Въоръжените сили на Украйна. След като разбрали къде са кацнали, водачите се пробвали още веднъж да излетят, само че били обстреляни. В резултат двама от екипажа са убити, а капитанът е ранен.

Разказът звучи необикновено, тъй като Полтава е на 300 км от линията на фронта, а вертолетът лети над земята с добре забележими ориентири. А и украинците надали биха го позволили гладко да прелети толкоз километри. " Вертолетът лети на ниска височина, с дребна скорост, екипажът добре вижда всички наземни ориентири. Няма по какъв начин да сгрешиш с 300 км, това е голям разход на гориво. Най-вероятно съветските водачи умишлено са се предали в плен дружно с вертолета. Това е първият сходен случай ", безапелационен е украинският боен сътрудник Юрий Бутусов.

Малко по-късно украинското разузнаване удостовери, че става дума за спецоперация, която е подготвяна над 6 месеца. Само водачът, чието семейство е било авансово изведено в Украйна, е бил наясно с проекта, останалите двама членове на екипажа - не. Вертолетът към този момент е в Киев, събщава " Украинская истина ".

" В момента се работи с екипажа. Всичко се развива добре. Ще има вести ", сподели представителят на украинското Главно ръководство на разузнаването Андрей Юсов. Той твърди, че всички членове на екипажа са живи.

Вертолетът е правил полет сред две авиобази и е превозвал елементи за изтребителите Су-27 и Су-30 СМ.

През март 2022 година министерството на защитата на Украйна разгласи, че ще даде 1 млн. $ на водачите на бойни самолети и 500 000 $ на водачите на военни вертолети, в случай че се предадат дружно с машините си. Освен паричната награда Украйна подсигурява цялостна сигурност на дезертьорите и " чиста съвест ". Пилотът на вертолета, кацнал в Полтава, е първият, възползвал се от тази оферта, отбелязва " Сега ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР