За първи път педиатрията е посочена като най-желаната специалност, показват

...
За първи път педиатрията е посочена като най-желаната специалност, показват
Коментари Харесай

МУ-София: Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари

За първи път педиатрията е посочена като най-желаната компетентност , демонстрират резултатите от анкета, която Медицинският факултет /МУ/ организира измежду българите от всеки завършващ випуск. 12,4% са декларирали, че ще работят в детското опазване на здравето , което е растеж с над 7% по отношение на предходния випуск.

Подредбата на ползите на младите лекари продължава по този начин: кардиология /9%/, хирургия /8,7%/, вътрешни заболявания /7,3%/, АГ /7%/, анестезиология и интензивно лекуване /6%/, гастроентерология /5%/ и така нататък Почти всички /87%/ се виждат като лекари в клиничната процедура . И в този випуск се регистрира скок на искащите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в предишния випуск, в този момент са 8%. Но под 1% е резултатът за незабавна медицина. Леко повишение се следи на % искащи да се занимават с научна работа/3 %/.

Според анкетата има наклонността от ден на ден експерти да остават да се осъществят у нас след завършването към този момент е устойчива.

На 21 февруари ще се дипломира Випуск 2022 на Медицинския факултет към МУ-София. Завършват 751 експерти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на премията за цялостно отличие „ Златен Хипократ ” са 2 млади лекарки – Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична премия от 2000 лв. от наследството на донора доктор Андрей Георгиев, разкриват от пресцентъра на образователното заведение.

Проучването регистрира и още една добра вест – в 3 следващи випуска се следи устойчива наклонност на увеличение броя на оставащите в България . В новия випуск те към този момент са 50%. Като най-силен претекст да останат в България абитуриентите още веднъж показват фамилията и приятелите, както и дългът към родината. Сред искащите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират Съединени американски щати /10%/ и надлежно се усилва ползата към страните от Европейски Съюз /71%/. Няма смяна в аргументите за овакантяване – по-високо възнаграждение, по-добра здравна система и техническо съоръжение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР