За първи път от повече от 60 години е открит

...
За първи път от повече от 60 години е открит
Коментари Харесай

За пръв път от 60 години насам: Учени откриха нови антибиотици с помощта на изкуствен интелект

За първи път от повече от 60 години е открит нов клас антибиотици за лекуване на резистентни към медикаменти стафилококови инфекции. Това се е случило благодарение на изкуствен интелект и учените го дефинират като " незабравим пробив за справяне с рецесията с антимикробната устойчивост ".

Това значимо изобретение за напредъка в световното опазване на здравето е направено благодарение на машинно образование с AI от учени от Масачузетския софтуерен институт, Харвардския университет и Биомедицинския и геномен проучвателен център в Кеймбридж.

Антимикробната устойчивост (АМР) е измежду водещите аргументи за гибел в международен мащаб и опасност за публичното здраве. Прекомерната приложимост на антибиотици рисково подкопава тяхната успеваемост и усилва риска от антимикробна устойчивост, която до 2050 година може да бъде причина за гибелта на 10 млн. души по света, предизвести преди време европейският клон на Световната здравна организация.

За да се основат данните за образованието, учените са употребявали почти 39 000 съединения, които са оценени за тяхната антибиотична интензивност против Метицилин-резистентен стафилокок. Впоследствие както получените данни, по този начин и детайлности по отношение на химичните структури на съединенията са въведени в модела.

„ Това, което си поставихме за цел в това изследване, беше да отворим черната кутия. Тези модели се състоят от доста огромен брой калкулации, които имитират невронни връзки, и никой в действителност не знае какво се случва под капака “, сподели Феликс Уонг, един от водещите създатели на проучването.

Антимикробните средства са субстанции, които унищожават или инхибират растежа на микробите като антивирусни, антипаразитни, антибиотици и противогъбични средства. 

Антимикробна устойчивост поражда, когато микробите мутират или се приспособяват, правейки антимикробните средства неефективни.  Този натурален развой може да бъде
интензивен от неправилна приложимост или несъразмерна приложимост, което води до развиване на устойчивост към антимикробни медикаменти и антибиотици от нездравословни вируси, бактерии, паразити и гъбички.

В някои страни над 40% от антибиотиците се одобряват без лекарско наставление - %, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, съгласно изследване от 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР