За първи път от повече от 20 години подкрепата в

...
За първи път от повече от 20 години подкрепата в
Коментари Харесай

Войната в Украйна подкопава подкрепата в Швейцария за неутралитета

За първи път от повече от 20 години поддръжката в Швейцария за неутралитета на страната понижава. Причината е войната в Украйна, демонстрира изследване, представено от Франс прес.

Делът на швейцарците, които поддържат неутралитета на страната, е понижен от януари с 8 % до 89 %. В същото време рекордните 74 % от интервюираните считат, че армията би трябвало да бъде " изцяло екипирана ", сочи изследването, извършено от Политехническия университет в Цюрих.

Между поддръжката за Украйна и икономическите наказания против Русия, войната сподели границите на неутралитета - крайъгълен камък на швейцарската външна политика през последните два века, отбелязва Агенция Франс Прес.

Делът от швейцарците, които остават уверени, че неутралитетът защищава страната от интернационалните спорове, е понижен с 11 % до ниво от 58 %. 39 % от участниците в допитването виждат усложнения в спазването на този принцип на процедура.

Подобно на настроенията, които се следят в редица северни страни, поддръжката в Швейцария за доближаване с НАТО е достигнала 52 % - връх. Показателно е, че Швейцария одобри тази седмица в Женева среща на страните от алианса и страните сътрудници - нещо невиждано за страна, която не е член на алианса.

Войната в Украйна също по този начин е нараснала поддръжката за защитата в Швейцария, където военната работа остава наложителна за мъжете и не престават дебатите към скъпата договорка за нови бойни самолети, утвърдена през юни 2021 година

Според изследването единствено трима от 10 швейцарци считат, че разноските за защита са прекомерно високи - спад от 12 % по отношение на януари и най-ниското равнище, откогато се вършат такива анкети от 80-те години на предишния век.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР