За първи път от почти 3 десетилетия иракски кораб ще

...
За първи път от почти 3 десетилетия иракски кораб ще
Коментари Харесай

Петролен танкер на тази държава плава за пръв път от 30 години

За първи път от съвсем 3 десетилетия иракски транспортен съд ще извърши доставка на нефт. Танкерът " Багдад ", претрупан с 2 млн. тона недопечен нефт, е напуснал пристанището на град Басра и е отплавал за Съединени американски щати.

Това е първият път от 1991 година, в който близкоизточната страна ръководи свои личен петролен танкер, оповестяват от иракското министерство на петрола.

Ирак е една от най-богатите страни на нефт в света, като има петите най-големи нефтени ресурси. Но поради няколкото войни по време на ръководството на Саддам Хюсеин и последвалият политически безпорядък, страната изгуби танкерите си и бе принудена да доставя нефт, употребявайки непознати кораби.

MT Baghdad loading 1st voyage from Iraq - Basra Oil terminal June 8th 2018 pic.twitter.com/nKmVxDKDjc
— david allen (@tanker2) 9 юни 2018 година

Това доста усложнява доставките и води до пропуснати облаги за Ирак. Транспортът е за сметка на Багдад, а цената на всеки транспорт се договаря самостоятелно.

Със собствен личен флот Ирак ще може да продава на доставна цена и да ръководи доставките на недопечен нефт за своите клиенти. Страната към този момент е наела 4 танкера, като се чака да получи още 3 в близко бъдеще.

През май 2018 година Ирак изнесе 3.49 млн. барела нефт дневно, съгласно формалните данни.

Иракските управляващи търсят метод да усилят производството на петрол и газ, само че поради войните инфраструктурата в страната, чието създаване и поддържане зависи на 99% от приходите от петрола, е в доста неприятно положение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР