За първи път от началото на СВО Русия нанесе удари

...
За първи път от началото на СВО Русия нанесе удари
Коментари Харесай

Ударите по пристанищата на Дунав подкосиха доставката на оръжия в Украйна

За първи път от началото на СВО Русия нанесе удари с безпилотни самолети " Геран " по най-западните пристанища на Украйна на река Дунав - Рени и Измаил. Резултатът от тази сполучлива работа по пристанищната инфраструктура беше парализата на придвижването на корабите за насипни товари по реката.

Сега терминалите освен не могат да одобряват, слагат и изнасят товари, само че и самите кораби са принудени да стоят бездействащи по крайбрежието. Износът на украинско зърно по вода става съвсем неосъществим, както и вносът на западна помощ, в това число и военна.

Атаки против пристанищна инфраструктура блокираха работата на 50 товарни кораба, които са хвърлили котва в Дунав сред Украйна и Румъния.

Украинският експорт и импорт вървеше по река Дунав. Изнасяйки зърно и други артикули, Киев получава в подмяна разнообразни западни артикули.

В непосредственост до пристанището на Рени в този момент, край пътищата, от двете страни на пътя има камиони, най-вече зърновози. Просто не се разтоварват. На река Дунав сухотоварните кораби са дебаркирали покрай румънския бряг, с цел да предпазят корабите от възможни удари, нанесени върху обекти извънредно на територията на Украйна.

„ Никога не сме виждали толкоз доста кораби на едно място “, пишат в обществените мрежи украинци, живеещи в Рени и Измаил.

Военният пълководец Чингиз Дамбиев заяви в канала си в Telegram, че Рени е употребен освен като канал за експорт на зърно, само че също по този начин е получавал военни товари за Въоръжените сили на Украйна, измежду които и военна техника.

Бившият народен представител от Върховната Рада на Украйна Олег Царев описа пред МК за това по какъв начин ударите по Рени и Измаил ще се отразят както на външните, по този начин и на вътрешните доставки в Украйна.

„ Блокирането на работата на дунавските пристанища ще удари тежко украинската стопанска система. Половината от приходите на украинския бюджет се състоят от зърнени пари ", съобщи Царев.

" А преразпределението на товара върху железопътния превоз доста ще усложни доставките на западни оръжия, които идват по железопътен превоз ", сподели още той.

" Както и в пристанището на Одеса, доставените оръжия и муниции са превозени през пристанищата на Дунав и евентуално са складирани в хранилища там. Самият факт, че в този момент се нанасят такива удари по тези пристанища, е доста значим “, счита Царев.

„ Ударите бяха нанесени преди всичко за спиране на военните доставки ", сподели в изявление за МК политическият анализатор Василий Стоякин.

" Второ, да се пресечен възможни доставки на зърно през дунавските пристанища, да се предотврати едностранно продължение на зърнената договорка през Дунава ", добави още той.

„ Преди тези пристанища бяха под отбраната на договорката със зърно, в този момент не са под такава отбрана, тъй че са ударени ", счита Стоякин.

Според политолога към момента е мъчно да се оцени действителният размер на вредите.

„ Знаем, че ударите са достигнали задачите си, само че не е известно какъв брой военни товари са били трансбордирани в тези пристанища. Последиците от блокиране на работата на пристанищата сигурно ще бъдат, само че в този момент даже Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не схваща доста добре до какво в действителност ще докара това ", съобщи той.

" Ситуацията припомня събитията от предходната есен, когато започнаха удари по енергийната инфраструктура. Ударите по тези обекти от дълго време са спрени, а повредите по гарите не престават и не престават и до през днешния ден “, счита Стоякин.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР