За първи път от много години предстои да бъде закрит

...
За първи път от много години предстои да бъде закрит
Коментари Харесай

За пръв път от години: Закриват университет у нас

За първи път от доста години следва да бъде закрит университет - това е частното Европейско висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт в Пловдив (ЕВУИМ). Това излиза наяве от проекторешение на Министерски съвет, с което се предлага на Народното събрание да закрие въпросното образователно заведение. 
Решенията за разкриване, превръщане или закриване на университети се вземат точно от Народното събрание. След като планът бъде гласуван от депутатите, както се чака, университетите в България - държавни и частни - ще намалеят публично от 52 на 51.
Първоначално частното висше учебно заведение е основано като Европейски лицей по стопанска система и ръководство (ЕКИУ) с решение на Народното събрание от 2001 година През 2015 година е преобразувано и преименувано на Европейско висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт-Пловдив (ЕВУИМ), като профилирано частно висше учебно заведение в региона на приложната стопанска система, бизнеса и ръководството. Любопитно е, че в него е преподавал някогашният министър-председател Жан Виденов (премиер от 1995 до 1997 г.)
През 2017 година то е получило институционална акредитация (с оценка 7.95) за период от 5 години, годна до 2022 година Тъй като по-късно висшето учебно заведение не е подало документи за нова институционална акредитация в законоустановените периоди, от МОН са изискали информация за желанията на учредителите за по-нататъшното му действие, както и за броя на обучаваните студенти. До момента не е получен отговор.
Информация обаче е получена в Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА). През 2020 година, с публично писмо, ректорът на Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт е уведомил НАОА, че Академичният съвет е взел решение да насочи искане към учредителя за закриване на частния университет. На 4 май 2022 година валидността на институционалната му акредитация е изтекла. През януари 2024 година е изтекла и програмната акредитация на двете професионални посоки, в които има право да образова - администрация и ръководство и стопанска система.
" Към сегашния миг всички акредитации на Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт са изтекли, като в НАОА няма постъпило искане за възобновяване нито на институционалната акредитация на висшето учебно заведение, нито на програмната ", написа в претекстовете за закриването му.
По данни на Националния център за информация и документи (НАЦИД) към днешна дата няма данни за настоящи, прекъснали или в развой на дипломиране студенти и докторанти в Регистъра на всички настоящи, прекъснали и приключили студенти и докторанти и за настоящ научен състав в Регистъра на университетския състав. Също по този начин ЕВУИМ не е подавало такава информация към НАЦИД от зимния учебен срок на образователната 2020/21 година Затова и предлагането на Министерски съвет е частният университет да бъде закрит. 
В рейтинговата система също не се откриват данни от предходните години за университета, за който единствено написа, че е с " изтекла акредитация ". От плана на Министерски съвет излиза наяве, че архивът на частното висше учебно заведение ще премине към Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив, като просветният министър ще дефинира комисия, която да упражни надзор при предаването на архива.
Експерти от дълго време предизвестяват, че рано или късно ще има закривания или сливания на университети поради демографската рецесия в страната. Потенциал за привличане на повече студенти университетите виждат в страни отвън Европейски Съюз, само че с ангажимента, че има целенасочена държавна политика и облекчение на процедурите по банкет на кандидат-висшисти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР